Henkilökunta suivaantui Tammiharjun lakkautusaikeista

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin henkilökunta vastustaa Tammiharjun psykiatrisen sairaalan lakkauttamista. Työntekijät arvostelevat Raaseporissa sijaitsevan Tammiharjun nopeaa alasajoa sekä muutoksen puutteellista valmistelua.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Tammiharjun sairaala
YLE

Tammiharjussa on muun muassa lasten- ja nuortenpsykiatrian osastot sekä 16-paikkainen psykiatrian akuuttiosasto. Sairaalan potilaille kertyy yhteensä lähes 40 000 hoitopäivää vuodessa.

HUSin hallitus päättää psykiatrian muutoksista maanantaina.

Sairaanhoitopiiri aikoo keskittää psykiatrista hoitoa pääkaupunkiseudulle ja Tuusulan Kellokoskelle. HUSin kaavailemat muutokset toisivat merkittäviä säästöjä kunnille, kun noin sata psykiatrista laitoshoitopaikkaa lakkautettaisiin. HUSin tavoitteena on se, että laitoshoitoon käytettävistä rahoista ja henkilöstöresursseista entistä suurempi osa suunnattaisiin avohoitoon.

Henkilöstön mukaan avohoitopainotteisempi hoito on kannatettavaa, mutta kannanotossaan työntekijät epäilevät, onko Helsingin alueen psykiatrinen hoito järjestetty tarkoituksenmukaisesti. Alueen palveluista vastaa kaksi rinnakkaista organisaatiota, Helsingin kaupunki ja HUS.

Henkilökunnan mielestä HUSin johto on rikkonut suunnitelmiensa laatimisessa yhteistoimintalain henkeä. Työntekijöiden mukaan on epäselvää, minkälaiset henkilöstövaikutuksen HUSin suunnitelma toteutuessaan toisi. Tammiharjussa noin sata ihmistä menettäisi työpaikkansa, eikä heidän uudelleensijoittumisestaan ole suunnitelmaa.

Lähteet: YLE Helsinki