1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. patsaat

Graniittijalusta jo odottaa Litmasen patsasta

Jalkapalloilija Jari Litmasen patsas paljastetaan Lahden Kisapuistossa sunnuntaina 10. lokakuuta. Graniittinen jalusta odottaa jo puistossa lahtelaiskuvanveistäjä Reijo Hutun tekemää pronssipatsasta.

Lahden Kisapuistossa Jari Litmasen patsasta odottaa pressuilla suojattu graniittipaasi. Kuva: YLE Lahti

Pitkään kestäneen ja vaiherikkaan patsashankkeen huipennukseksi patsas päätyy nimenomaan Kisapuistoon, koska se on Litmaselle itselleen tärkeä paikka, kertoo Lahden kaupungin kaavoitusarkkitehti ja julkisen taiteen työryhmän jäsen Päivi Airas.

- Jos olen oikein ymmärtänyt, niin tämä oli nimenomaan Jari Litmasen oma toive. Täältä hän on elämäntyönsä aloittanut.

Airaksen mukaan Kisapuisto soveltuu patsaan sijoituspaikaksi hyvin, jopa paremmin kuin pitkään ehdolla ollut urheilukeskus. Jalkapallokentän laidalla patsas on elementissään ja ehkä myös kannustaa nuoria "litmasia".

Patsas ei vaikuta puiston kunnostussuunnitelmiin

Päivi Airas ei osaa arvioida, tuleeko Kisapuistosta nyt litmasfanien pyhiinvaelluskohde. Patsaan vuoksi ei aiota ryhtyä erikoistoimenpiteisiin vaikkapa parkkipaikkojen järjestämiseksi.

Päinvastoin, patsas tulee olemaan alisteinen Kisapuiston kehittämissuunnitelmille. Patsas vaikka siirtyy uuteen paikkaan, jos puiston muutostyöt sitä vaativat. Mahdollinen liikuttelu tapahtuu kuitenkin vain puiston sisällä.

- Kisapuistoon patsas tulee jäädäkseen, Airas vakuuttaa.

Jari Litmasen patsaan julkistustilaisuus Lahden Kisapuistossa sunnuntaina 10.10.2010 klo 12:00.