1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiviniemi kiirehtii eläkeratkaisua

Pääministeri Mari Kiviniemi vaatii nopeita ratkaisuja työeläkejärjestelmään. Jos työmarkinajärjestöt eivät ratkaisuja löydä, Kivinimen hallitus haluaa löytää, pääministeri sanoo tänään ilmestyneen EK:n Prima-lehden haastattelussa.

talous

Mari Kiviniemi on kesän ja syksyn aikana tämän tästä tarttunut puheissaan työelämän kysymyksiin. Kärkeen ovat vuoroin nousseet työelämän laatukysmykset ja vuoroin tarve nostaa vanhuuseläkkeen ikärajaa.

Toukokuun lopussa — keskustan puheenjohtajavaalin alla — ilmestyneessä Mari Kiviniemen linja -kirjassa samaan kappaleeseen mahtuivat molemmat kysymykset.

- Olemme oletettua paljon pahemmassa liemessä, jos suomalaisten työpaikat on saatettu sellaiseen kuntoon, että muutaman kuukaudenkin lisäaika omassa työssä saa aikaan paniikkireaktion, Kiviniemi kirjoittaa.

Mutta, Kiviniemi jatkoi:

- Kun työmarkkinat eivät kerran löydä langan päätä työelämän toimintatapojen uudistamiseen, on korkea aika ottaa tämä asia tosissaan myös poliitikkojen asialistalle — puhuttavaksi ja ratkaistavaksi.

Keskustan vaaliristeilyllä runsas viikko sitten Mari Kiviniemi korosti jälleen työelämän laatukysymyksiä — lähes samoin sanoin kuin alkukesän kirjassaan. Kiviniemien lopputulema keskustaväelle pidetyssä puheessa oli, että suurin ongelma ei ehkä sittenkään ole se, mihin ikään eläkerajan asettaa.

Poliitikkojen ratkaistava

Torstaina ilmestyneessä Prima-lehdessä asioiden tärkeysjärjestys on toinen: työmarkkinajärjestöjen pitää pystyä uudistamaan työeläkejärjestelmää. Jos ne eivät siihen pysty, poliitikkojen pitää tehdä päätökset.

- Uudistuksen tekeminen on välttämätöntä. Asiaa on käsitelty niin kauan, että jos nyt emme saa kunnon esityksiä, hallituksen on tehtävä tarvittavat päätökset, Kiviniemi linjaa.

Hän korostaa, että tulevat eläkkeet leikkautuvat liian pieniksi, jos muutoksia ei saada aikaa.

- Minä en halua eläkkeitä leikata. Ja haluan, että tulevilla sukupolvillakin on riittävä eläke. On kohtuullista, että osa kasvavasta eliniästä käytetään työntekoon, pääministeri Mari Kiviniemi sanoo EK:n lehden haastattelussa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi