Kesällä ennätysmäärä havaintoja rakeista

Viime touko-syyskuun aikana Suomessa kertyi havaintoja raesateista lähes 400 kappaletta. Sääolot suosivat jäärakeiden muodostumista, mutta havaintojen runsaus johtuu myös tiedonkeruun kehittymisestä. Suurimmat rakeet olivat suurempia kuin pesäpallo.

luonto

Ilmatieteen laitoksen mukaan raepäiviä kertyi kesällä runsaasti, kaikkiaan 47 kappaletta. Toukokuun ja syyskuun välillä raesateita havaittiin yhteensä 386 kappaletta. Kesällä 2008 tapauksia kertyi reilu 180 ja kesällä 2009 noin 150 kappaletta.

Meteorologi Jari Tuovinen sanoo, että havaintojen kasvussa merkittävä tekijä oli säätutkan käytön ja ihmisten tekemien havaintojen yhdistäminen. Säätutkan avulla meteorologit ennakoivat kesällä, mihin rakeita on odotettavissa. Kun kuuro oli mennyt ohi, meteorologit ottivat yhteyttä paikallisiin asukkaisiin ja tiedustelivat havaintoja.

Elokuun alussa voimakkain raejakso

Koko kesän ja samalla raekauden voimakkain jakso koettiin elokuun alussa. Veeran päivänä 4.8. satoi maan keskiosissa 2–5 cm kokoisia rakeita.

Sylvin päivänä 8.8. satoi Sastamalan alueella sekä Kurun tienoilla yleisesti 5–8 cm kokoisia jääkappaleita. Ne aiheuttivat isoja vahinkoja ajoneuvoille sekä rakennusten valokatteille, ikkunoille ja jopa katoille. Suurimmat havaitut rakeet saattoivat olla yli 8 cm kokoisia Sastamalan Karkussa ja Kurun pohjoispuolella, sillä olosuhteet olivat varsin otolliset rajuille raekuuroille. Kauhavan länsiosassa tuli vielä myöhään 8. päivän iltana 6 cm kokoisia jääpalloja taivaalta.

Rakeisiin tarvitaan kosteutta ja nopeita ilmavirtauksia

Viime kesä oli pitkä ja lämmin ja ilmassa on oli kosteutta. Kovimmat raesateet saivat alkunsa kaakosta tulleista lämpimistä ja kosteista ilmavirtauksista.

Rae alkaa muodostua, kun voimakkaat ilmavirtaukset vievät vesihöyryä pikavauhtia ylöspäin 5 – 8 kilometrin korkeudelle. Siellä pakkasta on 10 – 25 astetta.

Suurimmat ja raskaimmat rakeet putoavat sitten maahan niin kovaa vauhtia, etteivät ne ehdi sulaa matkalla, vaikka maan pinnalla olisi helteisen kuumaa. Syntyy hullu tilanne, jossa shortsihousukansalainen ihmettelee taivaalta tulevaa jäätä.

Läpimitaltaan parisenttiset rakeet saattavat kuitenkin sulaa vesisateeksi putoamisen aikana.

Ilmatieteen laitoksella on internetissä myös raehavaintolomake, jolla voi toimittaa omia kokemuksiaan rakeista.

Lähteet: YLE Uutiset