1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Melu aiheuttaa sydänkohtauksia ja nostaa verenpainetta

Melu aiheuttaa terveydelle monenlaista haittaa. Esimerkiksi lentomelu nostaa verenpainetta ja tieliikenteen meteli aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja. Hiljan päivänä vietetään Luonnonsuojeluliiton kampanjoimaa hiljaisuuden päivää.

Kotimaan uutiset

Luonnonsuojeluliiton Hiljan päivänä palkitseman melututkija Marja Heinonen-Guzejevin tutkimuksen mukaan 38 prosenttia suomalaisista on meluherkkiä. Lentokoneet nostavat verenpainetta, ja autot osuvat suoraan sydämeen.

- Verenpainevaikutus on todettu lähinnä lentomelun kohdalla. Sepelvaltimotauti ja sydäninfarktit ovat lähinnä tieliikennemelualtistuksesta.

Melun aiheuttamiin sydänkohtauksiin kuolee Suomessa kymmeniä ihmisiä joka vuosi. Heinonen-Guzejev havaitsi tutkimuksessaan, että suurimmassa vaarassa ovat meluherkät naiset.

- Kuolleisuus oli meluherkillä naisilla selvästi korkeampi kuin ei-meluherkillä.

Melu aina haitallista

Vakava sairastuminen vaatii vuosien altistuksen, mutta kaikki melu on haitallista, sanoo Luonnonsuojeluliiton meluasiantuntija Pertti Sundqvist.

- Ruohonleikkuukoneet, lehtipuhaltimet, mönkijät, moottorikelkat. Sellaiset haittaavat eniten, missä melu on ärsyttävää ja vaihtelevaa.

Liikenteen meluntorjunta etenee tahmeasti. Tiehallinto teki vuosille 2008 - 2012 maanteiden meluntorjuntasuunnitelman, jossa listattiin 44 kiireistä kohdetta. Toistaiseksi rahaa on lohjennut vain muutamalle hankkeelle.

Luonnonsuojeluliitto on kampanjoinut hiljaisuuden puolesta Hiljan nimipäivänä vuodesta 2000 lähtien. Hiljan päivänä halutaan nostaa hiljaisuuden arvoa luonnossa ja ihmisen ympäristössä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi