1. yle.fi
  2. Uutiset

Chilen elokuvakansa voisi kiinnostua kaivosmiehistä

Chilessä elokuvatuotanto kärsii markkinoinnin puutteesta. Vaikka maassa valmistuu vuosittain kymmeniä ulkomaillakin palkittuja elokuvia, paikallinen yleisö ei löydä niitä. Jumiutuneiden kaivosmiesten arvellaan olevan pääosassa monessa tulevassa chileläiselokuvassa.

kulttuuri
La nana (The Maid).
Kuva elokuvasta La nana (The Maid).Cinemaissi

Latinalaisen Amerikan elokuvia esittelevän Cinemaissí-festivaalin tämän vuoden päävieras, ranskalaissyntyinen elokuvaleikkaaja Danielle Fillios saapui Chileen 90-luvun alussa.

Sotilasdiktatuuri oli juuri päättynyt, eikä maassa ollut käytännössä minkäänlaista elokuvateollisuutta. Suurin osa elokuvantekijöistä oli ollut maanpaossa ulkomailla vuosien ajan.

- Chilessä tehtiin Pinochetin diktatuurin aikana yhteensä kolme tai neljä fiktioelokuvaa. Saavuin siis maahan, jonka elokuvatuotanto oli kuollut, Fillios muistelee.

Ala kuitenkin elpyi nopeasti, ja Filliosin leikkaajan ammattitaito oli kysyttyä. Nykyään Chilessä valmistuu pari-kolmekymmentä elokuvaa vuosittain. Silti ne eivät tavoita kotimaansa yleisöä.

- Teemme erinomaisia elokuvia, mutta ongelmana on lapsenkengissä oleva jakelu ja markkinointi. Elokuvat saavat mainostilaa ja pääsevät laajaan jakeluun vasta kun ne ovat kiertäneet maailmalla nappaamassa palkintoja festivaaleilta, Fillios sanoo.

Päättäjät eivät ole uskoneet kulttuurin talousvaikutuksiin

Danielle Fillios uskoo, että yleisökiinnostusta riittäisi chileläiselle elokuvalle myös sen kotimaassa. Valtiollisen tuen puute markkinoinnissa ja jakelussa ei ole myöskään osoitus sensuurista.

- Sen aika on jo ohi. Mielestäni kyse on siitä, että Chile on hyvin kaupallisesti orientoitunut maa. Tähän asti ei ole ymmärretty, että elokuva tai muu kulttuurituote voi edistää kauppaa ja tuottavuutta siinä missä kuparin tai kirjolohen vienti, Fillios sanoo.

Hän iloitsee siitä, että ilmapiiri näyttäisi olevan muuttumassa.

- Toivon, että saamme pian elokuvateattereihin kiintiöt kotimaiselle elokuvalle, Danielle Fillios sanoo.

Tekijät ammentavat kaivosmiesten ahdingosta

Tuleville tuotannoille materiaalia tarjoaa Chilen viime aikojen mediaspektaakkeli, 700 metrin syvyydessä maan uumenissa loukussa olevat kaivosmiehet.

Filliosia ei vielä ole pyydetty mukaan produktioihin, mutta hän tietää, että tekeillä on jo ainakin kolme fiktioelokuvaa ja moninkertainen määrä dokumentteja. Maan allakin tehdään jo bisnestä.

- Kaivosmiehet ovat kuulemma ottaneet paperilapuillaan yhteyttä lakimiehiin varmistaakseen oikeudet kuviinsa ja tarinoihinsa, Fillios kertoo.

Latinalaisen Amerikan elokuvia esittelevä Cinemaissí-festivaali jatkuu Helsingissä sunnuntaihin asti. Danielle Filliosin leikkaama, Sundance-festivaalilla palkittu elokuva La Nana nähdään Kino Andorrassa lauantaina.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Iira Hartikainen

Lue seuraavaksi