Vanhoista kolikoista korvakoruja

Oulussa viikonloppuna järjestettävillä Pohjois-Suomen suurimmilla kädentaitomessuilla voi käydä ihastelemassa vaikkapa vanhoista kolikoista tehtyjä koruja. Vuoden 2010 nuoren kädentaitajan lisäksi messuilla on noin 200 näytteilleasettajaa.

messut
Laura Saarivuori-Eskola esittelee kolikoista tekemiään korvakoruja
Laura Saarivuori-Eskola esittelee kolikoista tekemiään korvakoruja.YLE / Päivi Köngäs

Oulussa järjestettävät kädentaitomessut ovat suositummat kuin koskaan. Messujen projektipäällikön Riitta Svanbäckin mukaan kaikki halukkaat näytteilleasettajat eivät mahtuneet mukaan. Kolmasosa kojuista on paikallisten, loput yrittäjät tulevat ympäri Suomea.

Käsillä tekemisen suosio näkyy messuilla ja mukana on myös uusia yrittäjiä. Valmiiden tuotteiden lisäksi myytävänä on käsityö- ja askartelumateriaaleja.

Tänä vuonna esillä on aikaisempaa enemmän koruja ja korutarvikkeita. Myös ajan henki eli kierrättäminen näkyy vahvasti, Riitta Svanbäck kertoo.

- Paljon tuunataan kaikenlaista vanhasta materiaalista ja annetaan sille uusi ilme.

Tulokkaalta koruja, konkarilta villasukkia

Tuunamisen reseptiä on noudattanut myös vuoden nuoreksi kädentaitajaksi valittu Laura Saarivuori-Eskola. Hän tekee vanhoista käytöstä poistetuista kolikoista koruja, kalvosinnappeja ja avaimenperiä. Lauran käsissä myös lusikat, lautaset ja rannekellot muuttuvat koruiksi. Nuorelle käsityöläiselle messut tuovat tärkeää näkyvyyttä.

- Tämä on erittäin tärkeä tapahtuma myynnin ja mainostamisen kannalta. Tuotteita tilataan minulta aika paljon suoraan ja täältä saa uusia asiakkaita, Laura Saarivuori-Eskola totetaa.

Nuoren korutaitajan naapurikojussa oleva Vappu Hautala on kiertänyt messuja jo liki 30 vuotta. Myös konkarille käsityömessut ovat tärkeä tapahtuma kun omaa myymälää ei ole.

- Näissä minä tuotteeni myyn ja näistä se minun leipä tulee, Vappu Hautala toteaa villaneuleiden, -lankojen ja itse värjättyjen vaatteiden keskellä.

Vappua ja Lauraa yhdistää rakkaus käsityöhön ja molemmat saavat siitä myös elantonsa. Helpolla se ei tule, molemmat toteavat.

- Tämä vaatii intohimoa. Lähes aina ei ole hyvä päivä. Tämä vaatii myös yritteliäisyyttä, sillä kukaan ei tule hakemaan sinua kotoa, Laura sanoo.

Lähteet: YLE Oulu / Päivi Köngäs