Mättäminen seis – ruoasta pitää nauttia!

Seisovan pöydän äärellä saattaa nähdä uskomattomia suorituksia, kun nälkään nääntymäisillään olevat suomalaiset mättävät kaiken tarjolla olevan samalle lautaselle. Tämä ei ole viisasta makunautintojen, eikä ruoansulatuksen hyvinvoinnin kannalta, muistuttaa kokenut keittiömestari.

Kuva: YLE / Tanja Perkkiö

Suomalaiset pitävät itseään länsimaisena sivistyskansana, mutta ravintolassa näkee välillä melkoisia suorituksia ja taidonnäytteitä kun puhutaan pöytätavoista.

- Kyllä suomalaiset pääsääntöisesti hallitsevat hyvät pöytätavat, jos vain haluavat, naurahtaa kokenut keittiömestari, lahtelainen Seppo Permanto

Seisova pöytä tuo usein suomalaisissa esiin pulavuosien ahdingon ja pelon ruoan loppumisesta, kun silliä, salaattia, hedelmiä, sisäfilettä, pastaa, perunaa rohmutaan samalle lautaselle ja kaadetaan vielä reilusti salaattikastiketta päälle.

- Kyllä se vatsanpohjaa kouraisee, kun näkee sen sekamelskan, joka lautaselle mätetään, parahtaa Permanto.

- Toisaalta, onhan se ymmärrettävää, jos ollaan vaikka ison ryhmän kanssa ruokailemassa ja aikataulu on tiukka, tai sitten voi olla, että on joskus jäänyt ilman ruokaa – Suomessa tosin ei nälänhätää olla nähty enää muutamaan vuosikymmeneen.

Mättäminen tuhoaa makunautinnon

Kaikkien ruokien sotkeminen samalle lautaselle vie pohjan makunautinnolta ja tekee tyhjäksi kokin tavoitteen tuottaa makuelämyksiä.

- Makunautinnoista ei voi puhua, jos kaikki sotketaan keskenään samalle lautaselle ja on myös terveydellisiä syitä nauttia pöydän antimista ruokalaji kerrallaan, sanoo Permanto.

- Jos tarjolla on esimerkiksi kermaista keittoa, tulisi se nauttia ensin, sillä se neutraloi vatsan toimintaa, varsinkin, kun sen jälkeen saattaa vatsaan tömähtää melkoinen sekamelska. Tämä on myös etiketin mukaan oikein.

- Keiton jälkeen nautitaan vihanneksia ja joskus on niin, että salaattipöydässä saattaa olla hedelmiä, vaikkapa ananasta, jonka kanssa pitää olla tarkkana, sillä tuoreet hedelmät ja vihannekset saattavat herkästi alkaa käymään vatsassa, mistä seuraa helposti ilmavaivoja ja närästystä, varoittaa Permanto.

Hotkiminen on omiaan saamaan ruoansulatuksen sekaisin, eikä paranna makunautintoa.

- Nyrkkisääntönä voitaisiin pitää sitä, että nautitaan ruokalaji kerrallaan ja hitaasti, muistuttaa Permanto.