Harvinaiset viitatiaiset vaelsivat Suomeen

Suomessa on havaittu viimeisen puolentoista viikon aikana yli 50 viitatiaista. Määrä on suurempi kuin Suomessa tähän mennessä havaittujen viitatiaisten määrä yhteensä.

luonto
Viitatiainen.
Mika Selin

Runsaimmin viitatiaisia on nähty Pohjois-Karjalassa. Tämä viittaa siihen, että linnut ovat vaeltaneet Suomeen Laatokan pohjoispuolelta. Pohjois-Karjalan lisäksi viitatiaisia on nähty myös Kainuussa, Keski-Suomessa, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla, Etelä-Karjalassa sekä Päijät-Hämeessä.

Syksyn ensimmäinen viitatiainen rengastettiin Joensuussa 12. syyskuuta. Seuraavat yksilöt nähtiin muutamaa viikkoa myöhemmin. Siitä lähtien viitatiaisia on havaittu päivittäin.

Viitatiainen muistuttaa suuresti hömötiaista. Parhaiten sen huomaa tiuskivasta kutsuäänestä. Tavallisin ääni, terävä "pjitsä" on kuin malttamaton, huonosti äännetty pizzatilaus. Lajimäärityksen varmistamiseksi lintu on syytä myös nähdä.

Selkein ero viita- ja hömötiaisella on siivissä. Viitatiaisella ei näy vaaleaa siipipaneelia, joka kotoisella hömötiaisella erottuu hyvin. Muita eroja hömötiaiseen on muun muassa kiiltävämmän musta päälaki.

Viitatiainen pesii Länsi- ja Keski-Euroopasta Venäjälle. Meitä lähinnä viitatiainen pesii Virossa ja Etelä-Ruotsissa.

Muiden tiaisten tapaan viitatiaiset vaeltavat epäsäännöllisesti. Kun pesintä on onnistunut hyvin, suuri osa kannasta joutuu lähtemään muualle etsimään ravintoa.

Tänä syksynä myös hömötiaiset ovat vaeltaneet ennätysrunsaina.

Lähteet: YLE Kainuu