Koko perhe viihtyy Keminsuun iltamissa

Keminmaassa, Keminsuuntiellä sijaitseva komea talovanhus lämpiää kamiinoilla ja lämmintä tunnelmaa sisätiloihin luo myös yhteinen tekemisen meininki. Eri sukupolvien kohtaaminen mahdollistuu vanhan ajan iltamissa, joiden järjestämisessä Keminsuulla on perinteitä.

Iida-Maija Pussila haukkaa välipalaa hoitopäivän jälkeen Keminsuun Nuorisoseuralla. Vierellä Saimi-sisko ja Hanna-äiti. Taustalla seuran aktiiveihin kuuluva Mirjami Peurasaari ja Hannu Tikkala. Kuva: YLE Kati Siponmaa

Keminsuun Nuorisoseuran talossa Keminmaassa toimi aikoinaan vireä joukko näyttämökurssilaisia. Kuten talon aulaa koristava vanha ilmoitus todistaa, esimerkiksi Juurakon Huldaa näyteltiin Olavi Karassaaren ohjauksessa jo useampi vuosikymmen sitten. Ilmoitus on painettu vuonna 1945.

Nyt 2000-luvulla Keminsuulla näytellään taas. Toista kertaa kynän varteen näytelmäkirjailijana tarttui keminmaalainen äidinkielenopettaja ja kolumnisti Hanna Littow. Lauantaina ensiesityksensä saava Pihi vie vihille sai Littowin mukaan innoituksensa siitä, että seuran talo on myös suosittu häiden pitopaikka.

- Tarina on ihan fiktiivinen, eikä henkilökohtaisia viittauksia omiin häihin tarvitse yleisössä pelätä, vakuuttelee Hanna Littow.

Uusia nuorisoseuralaisia jo kasvamassa

Oulun läheltä Temmeksestä kotoisin oleva Hanna Littow on muuttanut Keminmaahan perheen perustamisen myötä. Omasta taustastaan ylpeä nainen naurahtaa huomanneensa, että omat tyttärensä ovatkin keminmaalaisia eivätkä temmesläisiä.

- Kenties tulevia nuorisoseuralaisiakin, miettii äiti ja laittaa lapsilleen välipalaa ennen näytelmäharjoituksia. Iida-Maija ja Saimi saavat leipänsä ja vipeltävät harjoitusten ajan tutuksi tulleiden keminsuulaisten seassa.

Yli 90-vuotiaan Keminsuun Nuorisoseuran puheenjohtajana toimii nykyisin Carita Haanpää, joka omien sanojensa mukaan on syntynyt seuratoimintaan. Hän on vanhempien perintönä oppinut olemaan Keminsuulla kuin kotonaan.

Nuorisoseuralaisten viimeisin yhteinen ponnistus on tämän vuoden Sadonkorjuuiltamat, joissa Littowin kirjoittama ja nuorisoseuran näytelmäryhmän toteuttama näytelmä saa ensi-iltansa.