Suomesta löydettiin taas uusi lintulaji

Suomen uusin lintulaji on nokitasku. Lintu löytyi tänään lauantaina hieman ennen puoltapäivää Kristiinankaupungin edustalta Domarkobbanin saarelta. Kyseessä oleva yksilö on tiettävästi viime kesän poikasia.

Kotimaa
Nokitasku kivellä.
Thomas Hedberg

Tavallisesti nokitasku eli Saxicola caprata elää Kaakkois-Aasiassa, joten havaintoa voi BirdLife Suomen mukaan pitää yllättävänä. Lajista ei ole aiemmin tehty havaintoja Länsi- tai Pohjois-Euroopassa, vaan lähimmät harhailijat on nähty Israelissa ja Kyproksessa.

Linnun löysivät Antti Lind ja Harry Lillandt.

Samalta saarelta löydettiin noin vuosi sitten ylänkötylli, joka oli myös uusi laji maallemme.

Nokitasku on kaikkiaan kolmas uusi lintulaji, joka on havaittu Suomessa tänä vuonna. Huhtikuussa Laukaasta löytyi soidintava amerikantaivaanvuohi ja toukokuussa Etelä-Suomen poikki lensi munkkikorppikotka. Uusia lajeja havaitaan tavallisesti vain yksi tai kaksi vuodessa.

Nokitaskuhavainto edellyttää vielä BirdLife Suomen rariteettikomitean hyväksynnän. Komitea arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut. Mikäli rariteettikomitea hyväksyy havainnon, nokitaskusta tulee 462. Suomessa havaittu lintulaji.

Lähteet: YLE Uutiset