Unkarissa myrkkylieteallas uhkaa romahtaa uudestaan

Unkarin myrkkylietteen peittämä Kolontár on evakuoitu aamulla myrkkylietealtaan uuden sortumavaaran takia. Lietealtaan seinämä on niin heikoissa pitimissä, että pelastustyöntekijät päättivät lauantaina tyhjentää koko pikkukylän asukkaista. Myös Unkarin pääministeri varoitti, että lieteallas uhkaa romahtaa.

Ulkomaat
Ilmakuva Kolontarin kaupungista, jossa punertava myrkkyliete on täyttänyt uoman.
Balazs Mohai/EPA

Turmakylässä oli evakuointipäätöksen aikaan vierailulla Unkarin korkein johto pääministeristä puolustusministeriin ja maan poliisiylipäällikköön. Eilen pääministeri Viktor Orbán ehti rauhoitella ihmisiä vakuuttamalla, että tilanne Kolontárissa olisi hallussa.

Tänään lauantaina ääni oli toinen. Orbán varoitti, että lietealtaan heikentyneet seinämät saattavat pettää uudestaan. Altaassa havaittiin tuoreita halkeamia, jotka voivat johtaa lopulliseen sortumiseen.

Alumiinitehtaan lieteallas murtui maanantaina ja myrkkyvedet huuhtoutuivat massoina lähikylien taloihin. Punaruskeaan myrkkytulvaan ja sen aiheuttamiin vammoihin on kuollut seitsemän, ja ainakin 120 on loukkaantunut. Loukkaantuneet ovat saaneet syövyttävistä aineista sekä iho- että silmävammoja.

Jos seinämä sortuu uudestaan, ympäristöön voi levitä vielä puoli miljoonaa kuutiometriä myrkkylietettä lisää aiemman miljoonan kuutiometrin lisäksi. Altaassa nyt oleva liete on paksumpaa kuin alkuviikolla katastrofin aiheuttanut vetisempi liete.

Myös Devecser ehkä tyhjennetään

Pelastusviranomaisten mukaan 800 ihmistä siirrettiin aamuvarhaisella varotoimena Kolontárista turvallisempaan paikkaan. Samalla ulkomailta saapuneet toimittajat velvoitettiin lähtemään vaarallisesta ja jo valmiiksi pahoin tuhoutuneesta kylästä. Myrkkylietettä on kaikkialla, ja se haisee ja maistuu myös ilmassa.

Lisäksi läheinen Devecser on valmistauduttu tarvittaessa evakuoimaan.

Tuholla saattaa olla myös pitkäaikaisia ympäristövaikutuksia, sillä syövyttäviä aineita ja raskasmetalleja on päätynyt Tonavan pääuomaan. Maanantaina lietealtaasta päässeen saastan määrä ei jää edes kauaksi BP:n Meksikonlahteen vuotaneesta öljystä, jota valui mereen kuitenkin kuukausien ajan.

Tonavan vedenlaatua tarkkailtiin eilen muutaman tunnin välein, ja koetulosten mukaan myrkkypitoisuudet näyttäisivät jääneen vaarattomiksi.

Lähteet: Reuters, AP