Hyppää sisältöön

Stubb: Kerjäämiskielto ei ole oikein

Suunnitelmat kerjäämisen kieltämiseksi eivät ole hyviä, toteaa ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) TV1:n Ykkösaamussa. Ministerin mukaan romanien ongelmia pitäisi ratkoa taloudellisin keinoin, esimerkiksi sopimalla EU-tasolla tukirahasta.

Ulkoministeri Alexander Stubb tv-studiossa Ylen Ykkösaamu-lähetyksessä.
Ulkoministeri Alexander Stubb kommentoi mm. kerjäämiskieltoa Yle TV1:n Ykkösaamussa.

Stubbin mukaan seuraavissa EU:n budjettineuvotteluissa pitäisi laittaa korvamerkittyä rahaa romaneja varten. Hän esittää, että esimerkiksi luotaisiin rahasto ja panostettaisiin koulutukseen.

- Kaikki lähtee tavalla tai toisella taloudesta. Romanit ovat yhtä tärkeä vähemmistö kuin mikä muu tahansa vähemmistö, Stubb toteaa.

Ulkoministeri muistuttaa, että kyse on myös yhdestä EU:n perusoikeudesta, vapaasta liikkumisesta.

- Ei syytä pidä heittää yksin Romanian, Bulgarian tai Ranskan niskaan. Tämä on meidän kaikkien vastuulla, ministeri sanoo.

Ministerin mukaan nyt pitää miettiä, miten kerjääminen voidaan kitkeä katukuvasta. Kieltäminen ei käy, koska silloin ei puututa syyhyn vaan seuraukseen.

- Suhtaudun erittäin skeptisesti kerjäämisen kieltämiseen. Ei köyhyys ole rikos. Jos siihen liittyy järjestäytynyttä rikollisuutta, niin silloin siihen pitää puuttua normaalin lainsäädännön kautta.

”Liu Xiaobo oli erinomainen valinta”

Stubbin mielestä Nobelin rauhanpalkinto meni oikeaan osoitteeseen, kun se annettiin kiinalaiselle toisinajattelijalle, joka istuu vankilassa mielipiteidensä ja kirjoitustensa takia. Stubb toivoo, että Liu vapautettaisiin.

Ulkoministeri myöntää, että Kiina polkee ihmisoikeuksia, mutta odottaa, että Nobelinkin myötä keskustelu etenisi ja toimintatavat muuttuisivat.

Ankaraa kritiikkia EU-maille

Stubb arvostelee Euroopan unionin suhtautumista ihmisoikeuskysymyksiin. Stubbin mukaan talousedut ajavat usein niiden ohitse.

- Jos jollain maalla on taloudellisia intressejä, katsotaan ihmisoikeusloukkauksia sormien läpi. Täytyy myöntää, että me EU-jäsenmaat olemme mestareita tässä. EU-tasolla sanotaan yhtä ihmisoikeuksista ja sitten kahdenvälisesti jonkun maan kanssa tehdään ihan toista.

EU:n yhteisvastuu taloudessa toimii

Eduskunnan puhemiehen Sauli Niinistön (kok.) mukaan EU:ssa syntyi perussopimusten vastainen yhteisvastuu talousongelmista, kun Kreikkaa keväällä pelastettiin. Stubbin mielestä toiminta ei ollut sopimusten kanssa ristiriidassa.

- Ei suoranaisesti. Uskallan väittää, että Euroopan unioni on selviytynyt tästä monikohtaisesta kriisistä erittäin hyvin.

Ulkoministeri arvioi, että talouskriisi syvensi Euroopan integraatiota, koska luotiin mekanismeja pulaan joutuneiden auttamiseksi. Arvioon kuuluu myös se, että pitkällä tähtäimellä EU kulkee kohti yhteistä talouspolitiikkaa.

Suomesta rauhanturvaajia Lähi-itään?

Ulkoministeri Stubb matkustaa lauantaina tasavallan presidentin Tarja Halosen kanssa Lähi-itään. Stubb kiittelee ajankohtaa, koska israelilaisten ja palestiinalaisten rauhanneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä.

Stubbin mukaan on mahdollista, että suomalaisiakin rauhanturvaajia nähdään taas Lähi-idässä, esimerkiksi Libanonissa.

EU-suurlähettilään paikkoja tulossa suomalaisillekin

Yleisökysymykseen suomalaisten huonosta menestyksestä EU:n suurlähettiläspaikkoja jaettaessa Stubb totesi, että vasta 30 edustustoa 130:sta on saanut lähettiläänsä, joten tavoitellut 1-2 paikkaa voidaan hyvinkin saada.

Toinen katsojan lähettämä kysymys koski sitä, milloin Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton tulee Suomeen. Stubbin mukaan toivottavasti jo ennen huhtikuun eduskuntavaaleja.

.
.