Soittimia tehtiin vaskesta jo Vanhan testamentin aikaan

Monelle sana vaskipuhallin on tuttu ainakin koulun musiikintunneilta, vaikka sen merkitys on saattanut jäädä hämäräksi. Mikä ihmeen vaski?

kulttuuri
Käsi käyrätorvessa.
Mika Kanerva / Yle

Vaskipuhaltimen nimi juontaa soittimen materiaalista, sillä torvet on taottu pääasiassa metallista.

- Vaskipuhaltimet ovat yleensä messinkiä, joka on metallisekoitus. Joskus messinkiin sekoitetaan enemmän kuparia tai enemmän hopeanikkeliä, jonka ansiosta soittimen väri vähän vaihtuu. Keltainen messingin väri on kuitenkin yleisin, kertoo Sibelius-Akatemian lehtori Erja Joukama-Ampuja.

Vaskisoittimia ovat esimerkiksi trumpetti, pasuuna, tuuba ja käyrätorvi.

- Vaskipuhaltimessa ääni tuotetaan painamalla huulet suukappaletta vasten niin, että saadaan luotua kaikukoppa ja resonanssi metallisen soittimen kautta, Joukama-Ampuja selventää.

Vaskisoitinten historia ulottuu pitkälle menneisyyteen. Itse käyrätorvea soittavan Erja Joukama-Ampujan mukaan vinkkejä vaskisoittimista löytyy vuosituhansien takaa.

- Raamatun Vanhassa testamentissa puhutaan jo Jerikon muurien murtamisesta pasuunan soiton avulla. Sitäkin ennen ihmiset ovat jo todenneet, että kun metallista takoo kartiomaisen putken, niin sen ääni kantaa. Alun perin tämäntyyppisiä soittimia on tehty todennäköisesti eläinten sarvista.

Sibelius-Akatemian lehtori ja käyrätorvitaiteilija Erja Joukama-Ampuja patistaa ihmisiä todistamaan vaskisoitinten ääntä livenä.

- Haastaisin ihmiset siihen, että jos vaskisoittimet eivät ole tuttuja, niin hakeutuisivat joskus tällaiseen konserttiin, jossa torvet soivat ja saisivat tuntuman siitä, mikä se vaskisoitin oikeastaan on, Joukama-Ampuja vinkkaa.

Lähteet: YLE Satakunta