Pikku-Matin henkilötunnus on helppo muistaa: 101010

10.10.2010 kello 7.59 syntyi "Pikku-Matti" Liimatainen, täysien kymppien poika. Eikä tämän nuoren herran syntymäpäivä hevin unohdu, sillä se kirjataan maagisin lukemin 10/10/10. Konnevedellä asuvan Liimataisen perheen pikkumies oli yksi seitsemästä lapsesta, jotka syntyivät Aleksis Kiven päivänä Keski-Suomen keskussairaalassa.

synnytys
Vastasyntynyt vauva Pikku-Matti Liimatainen.
Pikku-Matti Liimatainen syntyi 10.10.2010.YLE Keski-Suomi / Timo Hytönen

Säntillinen poika tuli maailmaan hetki ennen virka-ajan alkua, äidin mukaan sangen rauhallisissa tunnelmissa.

- Synnytys oli kaiken kaikkiaan aika helppo ja nopea, ainakin aikaisempaan verrattuna, kertaa Anu Liimatainen tuhiseva pikkumies kainalossaan.

Perheessä pojan täyden kympin syntymäpäivää ei etukäteen edes ajateltu.

- Ei sitä lapsen syntymää osannut etukäteen ajatellakaan päivämäärän mukaan mutta lauantaina siitä vähän vitsiä jo heitettiin, että eikös huominen (10.10.) olisi hyvä päivä lähteä synnyttämään. Yllätyksenä se päivä kuitenkin tuli eikä varmasti unohdu, Liimatainen sanoo.

Vauva ei tule kalenteri kaulassa

Sunnuntai oli kirkoissa vilkas vihkipäivä mutta vauvojen ajoittaminen tietylle päivälle onkin jo hankalampaa. Keski-Suomen keskussairaalassa syntyi 10. lokakuuta seitsemän lasta: kuusi poikaa ja yksi tyttö.

- Synnytykset keskittyi aamupäivään, joten aamupäivä oli erittäin työntäyteinen. Ei nyt mitenkään erityisen kiireinen mutta työtä riitti, muistelee työvuoroaan kätilö Saara Aarnu.

Toisin kuin kirkoissa, synnytysosastolla merkittävään päivämäärään ei varauduttu erikseen, sillä lapset syntyvät silloin, kun ovat siihen valmiita, eivät kalenterin mukaan. Sunnuntainan syntyneiden lapsosten henkilötunnus tosin herätti hilpeyttä sekä perheissä että työntekijöissä.

- Päivämääriä kun kirjoitettiin papereihin, niin huomattiin, että tämähän onkin jännä päivä ja tulee aika hauskat henkilötunnukset näille lapsille. Henkilötunnus on 101010 ja sitten A sekä tunnuksen loppuosa, Aarnu naurahtaa.

Kelloakin synnytysosastolla tiirailtiin tavallista tarkemmin mutta sellaista ihmettä ei nähty, että vauva olisi syntynyt 10.10.10 kello 10.10.

- Joidenkin vauvojen syntymäaika alkoi kyllä tuolla 10 eli syntymä sattui kello 10 ja 11 välille. Eikä tasan kymmeneltä syntynyt ketään, kätilö Aarnu kertoo.

Isosisko valmiina vaipan vaihtoon

Pikku-Matti Liimataisen perheessä totutellaan nyt rauhassa uuteen tulokkaaseen. Isosisko odottaa jo innolla, että pääsee pikkuveljeään hoitamaan.

- Varman aluksi elämä on yhtä nukkumista ja syömistä, äitikin yrittää nyt levätä. Mahdollisimman pian haluaisin kuitenkin kotiin, ikävä on kova. Eilen kävivät isä ja sisko jo katsomassa meitä. Kun isä oli mennyt täältä synnytyslaitokselta kotiin, ja kysyi siskolta, että arvaas kumpi tuli, niin tyttöä hän oli ensin veikannut. Mutta ei ollut isosisko pettynyt, kun kuuli, että pääseekin pikkuveljeä hoivaamaan, Anu Liimatainen kertoo.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Timo Hytönen, Sanna Pirkkalainen