Asekauppias haluaa jousiaseet luvanvaraisiksi

Jousiaseiden ja erityisesti jalkajousien hankita halutaan luvanvaraiseksi. Rovaniemeläinen ase- ja erävarusteliikeyrittäjä Jaakko Loukusa haluaa jousiaseiden hankinnan luvanvaraiseksi turvallisuuden ja vastuun parantamiseksi. Aselaki ei edellytä jousiaseiden hankintaan lupaa.

Jousimetsästäjäjä Jukka Laine metsästää vastakaarijousella riistaa. Kuva: Yle/Raimo Torikka

Jousiammunta tunnetaan parhaiten kilpailulajina, onhan Suomella lajista useita mitaleita MM- ja Olympia tasoltakin. Kilpa-ammunnan ohessa jousimetsästys on lisääntynyt viime vuosina.

Metsästykseen sopivia välineitä on nykyisin helppo hankkia. Valikoimat ovat hyvinkin monipuoliset varsinkin asiaan perehtyneissä erävarusteliikkeissä.

Jousimetsästysharrastaja Jukka Laine korostaa, että kaikki myynnissä olevat jousiaseet eivät kuitenkaan ole luvallisia metsästysaseita.

-Niitä on perinteiset jouset, pitkäjousi joka on puujousi nykyään ja sitten on vastakaarijousi myös puujousi. Ja sitten on tämä tekninen laite tämä taljajousi missä on nämä väkipyörät ja muuta. Niitä on kolme lajia millä saa metsästää ja sitten on vielä nämä jalkajouset joilla ei saa metsästää Suomessa toistaiseksi.

Luvanvaraisuus kaikkien etu

Koska jousiaseiden hankinta on täysin vapaata ja vastuu on lähinnä ostajilla ja kauppiailla rovaniemeläinen eräliikeyrittäjä Jaakko Loukusa yhtyy yleisesti esillä olleisiin vaatimuksiin jousiaseiden hankinnan muuttamisesta luvanvaraiseksi.

- Ehdottomasto sen kannalla. Onhan se kaikkien kannalta niin myyjän vastuun, kuluttajan kannalta kaikkien turvallisuuden tekijä.

Kauppias Jaakko Loukusa mielestä jalkajouset pitäisi laittaa luvanvaraisiksi etunenässä.

- Tottakai, se on niitä kaikista tehokkaimpia välineitä ja se ois ensimmäisenä listalla ja kun ottaa huomioon, että ei voi ihan kaikkia lelujousia ruveta luokittelemaan luvanvaraisiksi, koska senhän tekee jokainen pikkupoika isän kans itse metsästä.

Uhka harrastukselle?

Samoilla linjoilla on rovaniemeläinen jousimetsästyksen harrastaja Jukka Laine vaikka hieman pelkääkin lupakäytäntöjen haittavaan harrastuksen kasvuun.

-Kyllä se saattas olla paikallaan että se ois luvanvarainen mutta se on vähän semmonen että se saattaa jopa karsia harrastajia pois mutta kyllä se vois olla että olis jonkinlainen lupakäytäntö siinä.