1. yle.fi
  2. Uutiset

Erikoiset Thiessin emigranttisisarukset näyttämöllä

Thiessin sisarukset elävät niminä monien Turun seudulla asuvien muistoissa, heidän mystisen koskettava tarinansa ja kohtalonsa kiinnostaa. Tehdasteatterin Rakkaudella Sisaresi kertoo venäläisen emigranttiperheen vaiheista Pietarin loistosta Turun seudulle Littoisiin, Solgårdin huvilaan.

sisarukset
Tehdasteatterin Rakkaudella sisaresi -näytelmä
Tehdasteatterin Rakkaudella sisaresi -näytelmä kertoo Littoisissa asuneista Thiessin sisaruksista.Janne Rehmonen

Pirjo-Ritta Tähden kirjoittama näytelmä pohjautuu tositarinaan. Sen keskiössä ovat sisarukset Nora ja Rina, jotka pakenivat vuonna 1917 Venäjän vallankumousta ja päätyivät asumaan Littoisiin. Sopeutuminen Suomeen ja uuteen kulttuuriin oli emigranttisisaruksille vaikeaa. Tehdasteatterin näytelmässä sisaruksia esittävät Ulla Korpela ja Tarja Vuola.

- Konkreettisesti tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1987. Näytelmässä kerrotaan, miten sisarukset elivät kahdestaan huvilassaan, he olivat ikään kuin linnoittautuneita huvilaan. Heidän elämänsä oli erilaista kuin meidän muiden. Se oli hyvin kuninkaallista, eivätkä he ikinä kunnolla suomalaistuneet, Korpela kertoo.

Kuninkaallista elämää Littoisissa

Näytelmässä käydään läpi koko perheen elämänkaari, aina 1900-luvun alkupuolelta saakka. Näytelmässä kerrotaan myös, miten sisaruksille oli tärkeää, että Thiessin suvulla oli yhteyksiä Englannin Stuartin kuninkaalliseen sukuun.

Thiessin sisarukset olivat hienoja ihmisiä ja omalla tavallaan ylpeitä historiastaan. He eivät huolineet kunnalta apua, mutta naapureiden tai ystävien apu kelpasi.

- Luulisin, että heidän ylpeytensä kumpusi perimästä. Heidät kasvatettiin puhumaan kieliä, he olivat taiteellisia eivätkä osanneet tehdä ruokaa. He eivät olleet mitään ryssiä, Tarja Vuola kuvailee sisarusten ylpeyttä.

Sisaruksilla oli värikäs elämä. He sulkivat itsensä ja elämänsä muulta maailmalta, eikä heidän olonsa Kaarinan Littoisissa ollut helppoa. Se oli henkisesti ja fyysisesti rankkaa. Huvilan kuntokin rapistui silmissä.

Oudot sisarukset muistoissa

Turun seudulla sisarukset vielä muistetaan. Ulla Korpela on näytelmän tekovaiheessa kuullut monenlaisia tarinoita paikallisilta.

- Moni muisteli, kun sisarukset liikkuivat kaupungilla tai istuivat bussipysäkillä, että he riitelivät koko ajan keskenään. Minuakin paljon nuoremmat ihmiset muistavat, että sisarukset koettiin oudoiksi, ehkä jopa pelottaviksi.

Tarina kertoo, että neidit muuttuivat vanhemmiten varsin vainoharhaisiksi.

- Sisarukset olivat kuitenkin ajoittain myös onnellisia, koska he elivät paljon muistojen kautta. Vaikka arki oli heille vaikeaa, hyvät muistot kantoivat heitä eteenpäin, kertoo Korpela.

Sisaruksilla oli erittäin symbioottinen suhde.

- Ihmiset muistelivat, että kun he kulkivat keskenään, liikkuivat he ikään kuin kuminauha olisi ollut heidän välissään, Vuola toteaa.

Rakkaudella sisaresi -näytelmän ensi-ilta Tehdasteatterissa perjantaina 8. lokakuuta kello 19.00.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi