Rahanpuute uhkaa rikosuhripäivystystä

Rikosten uhreja auttava Rikosuhripäivystys RIKU on tiukan paikan edessä. Raha-automaattiyhdistys ei lupaa päivystykseen lisää rahaa eikä valtioltakaan heru toivottua lisätukea. Pahimmillaan edessä on taas uusien päivystyspisteiden alasajo.

Rikosuhripäivystys
Rikottu ikkuna.
Juha-Pekka Inkinen / YLE

Keski-SuomiJyväskylän ja Lahden aluetoimistot lakkautettiin rahan puutteen vuoksi vuonna 2000 ja Kotkassa toimisto lopetettiin tämän vuoden alussa. Jos rahoitusta ei saada kuntoon, edessä on mahdollisia henkilöstövähennyksiä. Uhkana on myös Lapin aluetoimiston alasajo vuoden 2012 alussa.

Rikosuhripäivystyksestä (RIKU) kerrotaan, että tukea hakevien rikoksen uhrien määrä lisääntyy jatkuvasti. Yksittäisten kontaktien määrä on kasvanut tänä vuonna 40 prosenttia ja jonot palveluiden piiriin ovat pidentyneet.

Tehokas toiminta vaatii panostusta

Kasvavaan kysyntään ei kuitenkaan voida vastata, sillä Raha-automaattiyhdistys ei lupaa lisäystä rahoitukseen. RAY:n mielestä päivystyksen toiminta kuuluu vahvemmin valtion rahoitettavaksi. Rikosuhripäivystyksessä on jo vuosia tehty töitä, jotta valtiolta saataisiin toimintaan lisää tukea mutta työ ei ole tuottanut tulosta.

Tieto ensi vuoden rahoituksen vähenemisestä tekee tilanteen entistäkin tukalammaksi. Rikosuhripäivystyksestä kerrotaan, että RIKU tarvitsisi ensi vuonna 200 000 euroa lisää rahaa, jotta rikosten uhreja voitaisiin auttaa toivotulla tavalla.

Järjestöjen yhteinen voimainponnistus

Rikosuhripäivystys on vuonna 1994 toimintansa aloittanut hanke, jota toteuttavat Ensi- ja turvakotien liitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Suomen Mielenterveysseura, Kirkkohallitus, Suomen Punainen Risti, Suomen Setlementtiliitto ja Naisasialiitto Unioni. Toiminnan päätehtävä on rikoksen uhrin aseman parantaminen ja uhrien auttaminen tukipalveluita tuottamalla.

Palvelu perustuu pääosin ammatillisesti ohjattuun vapaaehtoistoimintaan. Palvelua on tarjolla verkossa, puhelimitse ja henkilökohtaisesti. Asiakaspalvelupisteitä RIKUlla on 27, palkattuja työntekijöitä perustyössä 20. Vapaaehtoisia on toiminnassa mukana noin 300.

Lähteet: YLE Keski-Suomi