Saskatoonista halutaan uusi terveysmarja

Saskatoon-marja on osoittautunut erinomaiseksi terveystuotteeksi. Itä-Suomen yliopistossa on valmistunut tähän asti maan laajin tutkimus marjan koostumuksesta. Terveysvaikutuksiltaan marja on verrattavissa mustikkaan, mutta viljeltävänä marjana sen kaupallisia mahdollisuuksia pidetään merkittävinä.

marjatuomipihlaja
Tummia jäähileisiä saskatoon-marjoja lautasella.
YLE / Heikki Haapalainen

Saskatoonia viljellään Suomessa noin neljällä-kymmenellä hehtaarilla, josta puolet on Pohjois-Karjalassa. Vaikka marjaa on viljelty täällä viidentoista vuoden ajan, se on pysynyt kuluttajille melko tuntemattomana.

- Maku on hieman mantelinmakuinen ja hyvin sokeripitoinen, luonnehtii liperiläinen yrittäjä Martti Tolvanen.

Viljelijät myyvät marjansa pakasteina, joista voi tehdä esimerkiksi hilloja, viiniä tai leivonnaisia.

Terveysvaikutukset tutkittu

Tänään isännät ja emännät kuuntelivat, millaisia terveyspommeja heidän tiluksillaan kasvaa. Itä-Suomen yliopistossa on tehty EU-rahoitteinen tutkimus, jossa on selvitetty perin pohjin marjojen terveysvaikutuksia.

Näytteitä otettiin neljältä pohjoiskarjalaiselta tilalta. Tilojen marjojen on todettu sisältävän paljon vitamiineja ja terveellisiä rasvoja. Lisäksi saskatoonit ovat pullollaan muun muassa flavonoideja ja antioksidantteja.

Yleisempien terveysvaikutuste lisäksi saskatoonilla voi auttaa täsmävaivoihinkin, kertoo biologian laitoksen tutkija Anu Lavola

- Proantosyanidiineillä on havaittu olevan vaikutuksia myös esimerkiksi syöpäsolujen kasvuun, ne estävät syöpäsolujen kasvua. Eläinkokeissa on havaittu, että muun muassa rasvan kertymistä rasvasolukkoon voidaan vähentää näillä syanidiineillä, Lavola selvittää.

Saskatoonia voidaan viljellä suuria määriä ja se voidaan korjata koneellisesti. Siksi se voi päihittää esimerkiksi maailmallakin menestyvän mustikan.

- Luonnonmarjojen saatavuus vaikeutuu vuosi vuodelta, mutta toisaalta niiden kysyntä kasvaa. Jatkojalosteisiin tarvittaisiin yhä suurempia määriä, tasaisemmin ja tasalaatuisempaa marjaa. Sen takia nykyiset viljellyt marjat ovat avainkysymys tällaisten funktionaalisten elintarvikkeiden kehitykselle, sanoo biotieteen laitoksen tutkimusjohtaja Reijo Karjalainen.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Heikki Haapalainen