Lukion tuulivoimala on pettymys

Hollolan lukion tuulivoimala on tuottanut sähköä reilun vuoden. Sähköä ei ole kuitenkaan saatu kuin muutaman kiukaanlämmityksen verran. Tuulivoimala on pettänyt sähköntuotanto-odotukset pahasti, mutta sen opetuksellista hyötyä kehutaan.

tuulienergia
Hollolan lukion tuulivoimala ei ole pyörinyt tarpeeksi rivakasti.
Hollolan lukio/ Kimmo Laitinen

Kaksitoistametrinen 1,5 kilowatin tuulivoimala kohosi Hollolan lukion pihalle syksyllä 2009. Tavoitteena oli, että tuulivoimalla kyettäisiin kattamaan jopa viisi prosenttia lukion sähkön tarpeesta. Sähköä on kuitenkin saatu tavoitteesta vain murto-osa.

- Tuotanto on ollut varsin vaatimatonta. Suurin ongelma on ollut energian muuntaminen verkkovirtamuotoon. Energiaahan tuulivoimala tuottaa heti, kun se pyörii, mutta muunnin tarvitsee 70 volttia ennen, kuin se voi muuntaa sen töpselistä tulevaksi virraksi. Tuohon 70 volttiin tuulivoimala yltää todella harvoin, summaa Hollolan lukion rehtori Kimmo Laitinen.

Hänen mukaansa neljäntoista kuukauden aikana tuulivoimala on pystynyt tuottamaan 45 kilowattituntia sähköä, millä saisi saunan lämpimäksi vajaan kymmenen kertaa.

Voimalan paikka on väärä

Syitä olemattomaan sähköntuottamiseen rehtori Laitinen selittää tuulivoimalan huonolla sijoituspaikalla.

- Sisämaassa on vaikea päästä kannattaviin tuulivoimantuotannon lukemiin. Tässä on lisäksi metsää, joka varjostaa voimalaa, toteaa Laitinen.

Huonosti sähköä tuottava tuulivoimala on ollut lukiolle pienoinen pettymys, mutta rehtori Laitisen mukaan tuulivoimalan hankinta ei ollut vikatikki.

- Koululle tärkeintä on opettaminen, joten kehno sähköntuotto ei ollut pettymys. Tuulivoimalasta on ollut valtavan suuri opetuksellinen hyöty.

Lähteet: YLE Lahti / Vihtori Koskinen