1. yle.fi
  2. Uutiset

Koulukuvaaja ikuistaa kasvot ja muotivirtaukset

Vaasalainen Heikki Seppälä aloitti koulukuvaajana 60-luvulla. Nykyään hän on miljoonan koulukuvan mies, kierrettyään kouluja kolme vuosikymmentä. Nykytekniikan myötä koteihin saa lähettää yhä onnistuneempia kuvia.

koulukuvaus
Tällaisen luokan Heikki Seppälä ikuisti 60-luvulla Vaasan kauppakoulussa.
YLE / Antti Haavisto

Koulukuvaus edelleen kouluissa suuri tapaus, vaikka valokuvaus on vuosikymmenten saatossa harpannut digitalisoinnin ja tietokoneiden myötä melkoisesti eteenpäin ja arkipäiväistynytkin.

Ennen kuvia ottivat lukuisat pienet valokuvaamot ja kuvaajat, nyt markkinoita hallitsee pari suurta yritystä. Niistä toinen on Vaasassa perustettu Seppälän koulukuvaamo.

Seppälän Valokuvaamo sai alkunsa vuonna 1962, kun Heikki Seppälä aloitti oppilaskuvaukset kouluissa ja on sittemmin laajentanut toimiaan pohjoismaiden suurimmaksi koulukuvien tuottajaksi.

- Vaasan ympäristössä maaseudulla meidät otettiin hyvin vastaan, sillä vanhat kiertävät kuvaajat olivat jostain syystä lopettaneet hommat. Jollain pienellä koululla saattoi olla tilanne, että kuvauksessa oli ollut muutaman vuoden tauko, mutta kaupungeissa käytiin kovaa kilpailua siitä, kuka kuvia saa ottaa, Seppälän Koulukuvaamon toimitusjohtaja Heikki Seppälä muistelee.

Miljoonan koulukuvan mies

Heikki Seppälä kiersi vanhan Vaasan läänin alueella noin 30 vuotta ja kuvasi vuodessa parhaimmillaan noin 45 000 oppilasta.

- Suurinpiirtein miljoona räpsäystä siinä on tullut otettua, Seppälä toteaa.

Koululaisia vuosikymmenet ikuistaessaan Heikki Seppälä on nähnyt muotivirtausten tulevan ja menevän.

- Kun kuvat otetaan vuosittain ja aika samaan aikaan vuodesta, niin siinä saadaan pukeutumistyyleistä aika tarkka kuva. 1960-luvun alussa polvet sai pikkuisen näkyä naisen hameenhelmoista. Se tietysti ilahdutti silloin nuorta miestä, kun hameenhelma pikkuisen lyheni, Heikki Seppälä vitsailee.

Nykytekniikka pelastaa, jos silmät ovat kuvassa kiinni

Nykytekniikka on muuttanut koulukuvausta. Kotiin tulee onnistuneempia kuvia, kun otoksia voidaan ottaa enemmän ja on mistä valita. Heikki Seppälän mukaan myös säätömahdollisuudet ovat suuremmat kuin perinteisellä filmipaperitekniikalla

Nykytekniikka mahdollistaa myös kuvien käsittelyn ja esimerkiksi kiinni olevat silmät saadaan käsiteltyä auki.

- Muuttamisessa pitää olla erittäin tarkkana, mutta esimerkiksi sopimattomat tekstit tai käsimerkit voidaan kuvista poistaa. Varsinaisesti ulkonäköön ei puututa, Seppälä korostaa.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi