John Lennonin syntymästä 70 vuotta

John Lennonin syntymästä tuli lauantaina kuluneeksi 70 vuotta. Päivää vietettiin ympäri maailmaa konsertein, taidenäyttelyin ja julkistamalla koko Lennonin soolotuotanto remasteroituna uudelleen.

viihde
The Beatles
The Beatlesin viimeinen valokuvaus ennen yhtyeen hajoamista. John Lennon kuvassa alhaalla oikealla.AP Graphics Bank

John Lennon ehti tehdä paljon elinaikanaan, sillä on oli ainakin muusikko, taiteilija sekä aktivisti. Ensin nousu maailmanmaineeseen Beatles-yhtyeen jäsenenä ja maailman menestyksekkäimmän musiikintekijäduon toisena puoliskona. Myöhempi ura osoitti, että Lennon oli olemassa myös ilman Paul McCartneya.

- Hänellä on yksi kaikkien aikojen rock'n'roll -äänistä. Hänen äänensä oli myös kaikkein aidoin, sillä hänelle totuus oli kaikki kaikessa ja se välittyi äänen tunteesta, arvioi Lennon musiikkia tuottamassa ollut Jack Douglas.

Lennonin jättämä perintö on laaja, mutta yksi kappale soi kuitenkin ihmiskunnan jukeboxissa muita kirkkaammin - Imagine.

- En voi uskoa, että Imagine on yhä laulu, jota lauletaan. Mutta se on, vaikka emme koskaan niin uskoneet. Ajattelimme, että me kirjoitimme aktivistilaulun ja tämä laulu muuttaisi maailman seuraavana päivänä. Niin ei käynyt, mutta laulu soi yhä ja se on hienoa, sanoo Lennonin leski Yoko Ono.

Jos murhamiehen luoti ei olisi päättänyt John Lennon elämää lyhyeen vuonna 1980, hän juhlisi nyt 70-vuotissyntymäpäiväänsä.

- Minulla tuli vahva tunne, että olisin halunnut sanoa Johnille: "Sinä olit todella hyvä!" Mutta hän ei ollutkaan vieressäni enkä voinut sitä sanoa, Ono kertoo.

Lennonia muistellaan loppuvuoden ajan

John Lennon syntymän vuosipäivää muisteltiin eri tavoin ympäri maailmaa. Esimerkiksi muusikon elämää kuvaavia näyttelyitä on tehty useisiin kaupunkeihin ja hänestä kertovia elokuvia esitetään lukuisissa teattereissa.

Leski Yoko Ono vietti päivän Islannissa, missä hän sytytti miehelleen suunnittelemansa valoteoksen Imagine Peace Towerin. Ono myös esiintyi yhdessä poikansa Seanin kanssa.

Päivä näkyi myös muusikon syntymäkaupungissa Liverpoolissa. Siellä Lennonin ensimmäinen vaimo Cynthia ja heidän lapsensa Julian paljastivat artistille omistetun monumentin.

Lennonin 70-vuotispäivän kunniaksi hänen koko soolotuotantonsa on julkaistu uudelleen remasteroituna. Yoko Onon mukaan hänen miehensä tuotannon uudelleen läpikäyminen remasteroinnin yhteydessä oli henkisesti erittäin rankkaa.

John Lennonia muistellaan tänä vuonna vielä lisää, sillä joulukuussa tulee kuluneeksi 30 vuotta hänen kuolemastaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Olli-Pekka Sulasma, Reuters