Sieni-infektio ja virukset tappoivat mehiläisiä

Mehiläisten joukkotuhot Yhdysvalloissa ja osissa Eurooppaa ovat saaneet lisävalaistusta. Yhdysvalloissa julkaistu tutkimus paljastaa, että mehiläisyhdyskuntiin on iskenyt yhtä aikaa sieni-infektio sekä viruksia.

luonto
Mehiläinen lentää tummanpunaisten kukkien yläpuolella.
Mehiläinen lentää tummanpunaisten kukkien yläpuolella.EPA / Nic Bothma

Ilmiötä on kutsuttu nimellä CDD eli Colony collapse disorder, yhdyskunnan romahdushäiriö. Yhdysvalloissa arvioitiin kolmasosan mehiläiskannasta tuhoutuneen kolme vuotta sitten ja Saksassa tietyillä alueilla mehiläiskannasta tuhoutui jopa 60 prosenttia. Viime talvena amerikkalaistarhaajat menettivät jälleen huomattavan osan mehiläisistään. Joukkokadolla on ollut tuhoisa vaikutus mehiläispölytteisiin hedelmä- ja marjasatoihin. Syyksi on arveltu ilmastonmuutosta, vääränlaisia hyönteismyrkkyjä ja viruksia.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa on käytetty hyväksi uudenlaista tekniikkaa, MSP:tä (mass spectrometry-based proteomics), joka tunnistaa ja laskee mehiläisten proteiineja. Uudella tekniikalla kyettiin löytämään kaksi uutta virusta sekä tunnistamaan jo aiemmin löydetty virus. Viruksia esiintyi tuhoutuneissa mehiläiskannoissa yhdessä Nosema ceranae-sienen kanssa.

Selvittämättä jäi yhä, kumpi iskee mehiläisiin ensin, virus vai sieni-infektio. Varmaa kuitenkin on, että kumpikaan ei yksin aiheuta mittavaa joukkotuhoa, mutta yhdessä saattavat tuhota mehiläisyhdyskunnan kokonaisuudessaan.

Lähteet: YLE Uutiset