Suomalaishanke kehittää kännyköillä tehtävää syntymärekisteröintiä

Presidentti Martti Ahtisaaren johtama Crisis Management Initiative -järjestö kehittää Liberiaan matkapuhelimella tehtävää syntymärekisteröintiä. Hankkeen tavoitteena on hyödyntää tieto- ja viestintäteknologiaa kriiseistä toipuvissa yhteiskunnissa.

tiede

Mobiilirekisteröinnin uskotaan mahdollistavan virallisen syntymärekisteröinnin yhä useammalle lapselle vaikeakulkuisessa maassa.

Hanke tukee Liberian valtionhallinnon kykyä tuottaa kansalaisten tarvitsemia peruspalveluja ja vahvistaa rauhankehitystä pitkästä sisällissodasta toipuvassa maassa.

Liberia on yksi maailman köyhimpiä valtioita, jossa odotettu elinikä on 58 vuotta ja lapsikuolleisuus tuhatta vastasyntynyttä kohti on 100.

GooB-hanketta rahoittaa muun muassa Suomen ulkoasianministeriö ja se toteutetaan yhteistyössä Nokian ja Liberian valtion kanssa. Helsingin yliopisto ja VTT ovat mukana hankkeen väliarvioinnissa.

Presidentti Ahtisaari perusti Crisis Management Initiativen vuonna 2000 ja toimii edelleen järjestön hallituksen puheenjohtajana. Järjestö on erikoistunut rauhanprosesseihin ja konfliktien ratkaisuun.

Lähteet: YLE Uutiset