Sinikka Nopola yllättyi Lindgren-palkintoehdokkuudesta

Sinikka ja Tiina Nopola ovat jälleen ehdolla maailman suurimman lastenkirjallisuuspalkinnon eli Astrid Lindgrenin muistoksi perustetun ALMA-palkinnon saajiksi yhdessä viiden muun suomalaisen kanssa. Sinikka Nopola kuuli ehdokkuudesta YLE Uutisilta.

kulttuuri
Kirjailijat Tiina Nopola ja Sinikka Nopola kirjoittamassa lapsille omistuskirjoituksia "Heinähattu ja Vilttitossu" -lastenkirjoihinsa.
Kirjailijat Tiina ja Sinikka Nopola kirjoittamassa lapsille omistuskirjoituksia "Heinähattu ja Vilttitossu" -lastenkirjoihinsa.Mika Kanerva

Vuoden 2011 Astrid Lindgren -palkinnosta kisaa ennätysmäärä ehdokkaita. 62 eri maasta nimettyjä ehdokkaita on kaikkiaan 175. Palkinto voidaan myöntää yhdelle tai useammalle henkilölle tai organisaatiolle vuosittain ja se on jaettu vuodesta 2003 alkaen.

Sinikka Nopola on hyvillään ehdokkuudesta, mutta ei elättele suuria toiveita viiden miljoonan kruunun eli noin 500 000 euron osumisesta omalle kohdalle.

– Ehdokkaitahan on valtavasti, eivätkä meidän kirjamme ole kovin laajasti maailmalla tunnettuja. Etenkin ruotsiksi niitä on käännetty vain vähän, kertoo Sinikka Nopola.

Nopola kuuli ehdokkuudesta YLE Uutisilta, ja arveli aluksi, että kysymyksessä on väärinkäsitys. Suomen ehdokkaat nimenneiltä järjestöiltä tai ALMA-palkinto-organisaatiolta tietoa ei ollut tullut.

Nopola iloitsee kuitenkin jo itse palkinnon olemassaolosta.

– Mikä tahansa asia, joka kiinnittää huomiota lastenkulttuuriin, on hyvä juttu, sillä lastenkulttuuri on edelleenkin aikuisten kulttuurin varjossa.

Erityisesti Nopolan mieltä lämmittää se, että vuonna 2009 palkinnon sai Tamer-instituutti, joka tekee työtä palestiinalaisten lasten ja nuorten lukuinnostuksen ja luovuuden edistämiseksi Länsirannalla ja Gazassa.

ALMA-palkintoa (Astrid Lindgren Memorial Award) hallinnoiva organisaatio päättää tahot, jotka saavat tehdä kansalliset esitykset palkinnonsaajiksi. Suomesta esityksiä voivat tehdä suomalaisen kirjallisuuden vientiorganisaatio FILI, Suomen Kirjastoseura, Suomen Kirjailijaliitto ry, Grafia, Kuvittajat, Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutti, Finlands svenska författareförening ja kansainvälisen lasten- ja nuortenkirjallisuusjärjestön IBBY:n Suomen osasto.

Palkinnon voi saada lasten- ja nuortenkirjailija, kuvittaja tai kertoja tai se voidaan myöntää lukemista edistävästä työstä. Esimerkiksi IBBY International on vuoden 2011 palkintoehdokkaiden joukossa.

Suomen palkintoehdokkaiksi on Sinikka ja Tiina Nopolan lisäksi nimetty kirjailijat Christina Andersson ja Tuula Kallioniemi sekä kuvittajat Linda Bondestam, Mauri Kunnas ja Alexander Reichstein.

Vuoden 2011 ALMA-palkinnon saaja julkistetaan 29. maaliskuuta kello 13 samanaikaisesti Astrid Lindgrenin lapsuudenkodissa Smoolannin Vimmerbyssä ja Bolognan kansainvälisillä lastenkirjamessuilla.

Lähteet: YLE Uutiset