1. yle.fi
  2. Uutiset

Israelin ulkoministeri: ratkaiskaa ensin Euroopan omat ongelmat

Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman on ärähtänyt Ranskan ja Espanjan ulkoministereille liiallisesta painostuksesta rauhanneuvotteluihin. Israelissa vieraileva Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner oli iskenyt arkaan paikkaan pitäessään mahdollisena, että YK saattaa luoda palestiinalaisen valtion.

Ulkomaat
Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman
YLE

Kouchner kertoi palestiinalaisen Al-Ayyam -lehden haastattelussa, että Ranska tavoittelee neuvotteluratkaisua Israelin kanssa palestiinalaisvaltion luomisesta, mutta YK:n turvallisuusneuvostolta saatetaan joutua pyytämään ratkaisua.

- Me haluamme pian toivottaa tervetulleeksi Palestiinan valtion Yhdistyneisiin kansakuntiin. Se on kansainvälisen yhteisön toive ja halu, ja mitä nopeammin se tapahtuu, sen parempi, sanoi Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner. Kansainvälinen yhteisö ei voi tyytyä umpisolmun pitkittymiseen. Uskon sen vuoksi, ettei voida sulkea pois sitä, että turvallisuusneuvosto ratkaisee asian.

Kouchner sekä Espanjan ulkoministeri Miguel Angel Moratinos tapasivat kaksipäiväisen vierailunsa aluksi eilen Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun. EU on palestiinalaishallinnon suurin rahoittaja.

Eurooppalaisministerit tapasivat myös israelilaisen virkaveljensä, Avigdor Liebermanin.

"Ratkokaa ensin Euroopan ongelmat"

Ulkoministeri Lieberman, joka johtaa äärinationalistista Yisrael Beitenu -puoluetta, ei niellyt patistelua.

- Ennen kuin tulette tänne kertomaan meille, kuinka meidän pitäisi ratkoa omat konfliktimme, odottaisin, että te olette edes ratkaisseet kaikki ongelmat Euroopassa, jyrisi Lieberman israelilaisten tiedotusvälineiden mukaan.

Lieberman rinnasti tilanteen Tshekkoslovakian sudeettialueiden kohtaloon.

- Vuonna 1938 Euroopan maat päättivät lepytellä Hitleriä sen sijaan, että olisivat seisseet uskollisen liittolaisensa, Tshekkoslovakian puolella. Tshekkoslovakia uhrattiin ilman, että saavutettiin mitään. Me emme aio olla Tshekkoslovakia vuonna 2010, me puolustamme Israelin perusoikeuksia, sanoi Lieberman.

Sanomalehti Haaretzin mukaan Lieberman sanoi myös, että kansainvälisen yhteisön hinku saada Israelin ja palestiinalaisten välille rauhansopimus johtuu yhteisön omista mokista Afganistanissa, Sudanissa ja Pohjois-Korean kanssa.

Eurooppalaisministerit tapaavat maanantaina Jordaniassa Jordanian kuninkaan sekä palestiinalaisten presidentin Mahmoud Abbasin. Aamulla ennen lentoaan Ammaniin ministerit tapasivat Jerusalemissa Länsirannan palestiinalaishallinnon pääministerin Salam Fayyadin.

- Jos meillä ei olisi tässä roolia tai painoarvoa, jos meillä ei olisi lainkaan vaikutusvaltaa, ehkä ystävämme Lieberman ei olisi reagoinut kuten hän teki, kommentoi Espanjan ulkoministeri Moratinos sunnuntaista tapaamista.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP

Lue seuraavaksi