1. yle.fi
  2. Uutiset

Kutsunnat käynnistyivät Etelä-Savossa

Maakunnassa on tänä vuonna kutsuntojen piirissä hieman yli tuhat nuorta. Kutsunnat järjestetään vuodesta toiseen, mutta Puolustusvoimien ympärillä kuhisee, sillä säästöjä on löydettävä. Remontissa ovat pohdinnassa muun muassa varusmiesten palveluaika ja varuskuntien määrä.

varuskunnat
Hirvensalmen kutsunnoissa oli maanantaina paikalla reilut parikymmentä hirvensalmelaista ja pertunmaalaista nuorta.YLE / Timo Ikonen

Tänä syksynä asevelvollisuuden tulevaisuutta selvittänyt työryhmä on ehdottanut palvelusajan lyhentämistä säästösyistä. Ehdotettua neljän kuukauden palvelusaikaa pidetään koulutuksen kannalta kuitenkin liian lyhyenä.

- Olisimme edesvastuuttomia, jos kouluttaisimme sellaisia sotilaita, jotka eivät tosipaikan tullen kykenisi toimimaan. Viime sodan kokemukset osoittavat muun muassa sen, että ne 3 - 4 kuukauden koulutuksen jälkeen rintamalle siirretyt nuoret sotilaat olivat aikamoinen riski ennenkaikkea itselleen, mutta myöskin sille joukolle, toteaa komentaja, kenraalimajuri Jukka Pennanen Itä-Suomen sotilasläänistä.

Etelä-Savosta pääjoukko nyt kutsuttavista suuntautuu Pohjois-Karjalan Prikaatiin Kontiorannalle. Karjalan Prikaati Vekaranjärvellä on toinen pääsuunta. Jatkossa myös varusmieskoulutusta antavien paikkojen verkosto on tarkastelussa.

- Tässä on hyvin samankaltainen yhtälö, joka on kunnissa koulujen kanssa. Onko varaa pitää niitä haja-asutusalueella olevia pieniä kouluja, tässä tapauksessa vähän pienempiä varuskuntia vai yritetäänkö tehdä verkottuneen puolustuksen edellyttämät, tehokkaat varuskunnat, toteaa Pennanen.

Tulevalle varusmiehelle palveluspaikkakuntaa tärkeämpää on tulevien opintojen ja armeijan yhteensovittaminen.

- Kun ois tarkoitus lähteä jatko-opiskelemaan, niin jos se valuu sinne tammikuulle niin siinä tulisi periaatteessa kaksi puolen vuoden tyhjää taukoa ennenkuin pääsee jatkamaan niin se vähän haittais, kertoo 12 kuukauden palvelusaikaa tavoitteleva Kalle Kiesilä Hirvensalmelta.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi