Oopperalaulaja Sutherland kuoli

Australialainen oopperalaulaja Joan Sutherland on kuollut Sveitsissä 83:n vuoden ikäisenä. Sutherland kuului erityisesti 50- ja 60-luvuilla maailman oopperalaulajien eturiviin.

kulttuuri
Joan Sutherland.
AP Graphics Bank

Joan Sutherland syntyi vuonna 1926 Sydneyssä skottilaissyntyisten vanhempien tyttärenä. Sydneyssä hän aloitti myös laulunopintonsa ja esiintyi ensi kerran 40-luvulla kaupungin oopperassa.

Sutherland siirtyi 50-luvun alussa Britanniaan jatkaakseen opintojaan Lontoon kuninkaallisessa konservatoriossa. Pian valmistumisensa jälkeen hän sai vakituisen kiinnityksen Lontoon kuninkaalliseen oopperaan, Covent Gardeniin.

Sutherlandin alkuperäisenä tavoitteena oli kehittyä Wagner-sopraanoksi, mutta hänen aviomiehensä australialainen kapellimestari Richard Bonynge vakuutti laulajan äänen sopivan paremmin italialaisiin bel canto-rooleihin. Sutherland saikin pian mainetta taitavista rooleistaan muun muassa Mozartin, Donizettin ja Rossinin oopperoissa.

Sutherland jatkoi esiintymisiään Lontoossa, mutta sai kasvavan maineensa myötä yhä useammin kutsuja myös muihin johtaviin oopperataloihin. Hän esiintyi muun muassa Pariisissa, Milanon La Scalassa, Venetsian Fenicessä ja New Yorkin Metropolitan-oopperassa.

Joan Sutherland lopetti uransa vuonna 1990 laulamalla viimeisen kerran kotikaupunkinsa Sydneyn oopperatalossa. Samana vuonna hän esiintyi kuitenkin vielä kerran hyväntekeväisyyskonsertissa Lontoossa yhdessä kollegojensa Luciano Pavarottin ja Marilyn Hornen kanssa.

Eläkepäiviään Sutherland vietti aviomiehensä kanssa Sveitsissä ja esiintyi vain harvoin julkisuudessa. Hänet palkittiin useilla brittiläisen kansainyhteisön kunniamerkeillä.

Lähteet: Reuters