Mäyrä putsaa pesänsä talveksi

Mäyrä on kova touhottaja, etenkin syksyisin. Parhaillaan mäyrät laittavat luolastojaan kuntoon talvea varten tekemällä maansiirtotöitä ja vaihtamalla pesään puhtaat, lämpimät pehkut.

mäyrä
Helga-mäyrä nukkuu talviunensa Ähtärissä.
Myös heinolalaislähtöinen Helga-mäyrä valmistautuu talviunille.Ähtärin eläinpuisto

Biologi Jyrki Patomäki käy seuraamassa mäyriä Heinolan laitametsissä eläinten suosimalla paikalla. Vanhojen perunakuoppien täyttämä alue on mäyrälle otollinen. Kuopat on nimittäin kaivettu vettä keräämättömään lämpöiseen hiekkamaahan. Mäyrä suosii paikkaa, jossa pesäonkaloiden pohja pysyy kuivana.

Tällä kertaa Patomäki seurasi pitkää pehkuvanaa ja kulki tavallista lähemmäksi mäyrien luolastoja.

- Siellä on samansuuntaisesti kaatunut heinää laajalta alueelta. Mäyrä on hakenut sammalta sekä heinää ja vienyt uudet pehmikkeet pesäänsä. Joskus näkee myös, kun mäyrä on tuonut käytetyt pehmikkeet pois.

Selvähän se, että talveksi mäyräkin vaihtaa pehmeän, lämpimän ja puhtaan pedin.

Ruokaa ennen unta

Mäyrät ovat muokanneet suosimaansa vanhaa perunakuoppien aluetta kaivamalla lähistölle onkaloita parinkymmenen metrin välein. Osa onkaloista näyttää kovassa käytössä olleilta, osa on umpeutumassa.

Biologi Patomäen mukaan koloista saattaa olla myös kilpailua, sillä kettu ja supikoira saattaisivat haluta luolan suojaan.

- Kettukantaa viime talvi verotti ankarasti. Supikoira ja mäyrä nukkuivat talviunta, mutta ketut yrittivät etsiä lumessa ruokaa. Mäyrä selvisi talvesta kohtalaisesti.

Syksyllä, talven lähestyessä, mäyrillä riittää tehtävää. Ne etsivät mahdollisimman pitkään vararavintoa, jotta selviäisivät pitkän ja kylmän talven yli.

- Mäyrälle lumen määrällä ei ole merkitystä vaan pakkaskauden pituudella. Vararavinnon on riitettävä siihen asti, että uutta ruokaa taas löytyy, kertoo biologi Patomäki.

Lähteet: YLE Lahti