Nuoret miehet suurena apuna saattohoidossa

Saattohoitopotilaat ovat saaneet Lahdessa suuren joukon vapaaehtoisia tuekseen. Päijät-Hämeen Saattohoidon Tukiyhdistyksen väki on kasvanut lyhyessä ajassa neljälläkymmenellä uudella auttajalla, joista suuri osa on nuoria miehiä.

Kuva: YLE

Päijät-Hämeen Saattohoidon Tukiyhdistyksen tarkoituksena on edistää elämänsä loppumatkalla olevien ihmisten elämänlaadun parantamista ja auttaa heidän lähimmäisiään. Yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä Lahden kaupunginsairaalan osasto 62:n eli saattohoito-osaston kanssa, jossa vapaaehtoiset ihmiset käyvät keskustelemassa, ulkoiluttamassa ja auttamassa saattohoitopotilaita.

- Tarkoituksemme on tukea henkisesti ja fyysisesti sitä työtä, jota osasto 62:ssa tehdään. Joskus se apu voi olla vaikka sellaista, että leivomme parisataa korvapuustia sairaalan pakastimeen, jotta surun kohdanneille lähimmäisille voi tarjota kunnon pullat ruisleivän sijaan, kertoo Leila Välisalo Saattohoidon Tukiyhdistyksestä.

- Olemme tukeneet myös henkilökunnan kouluttautumista sekä vapaaehtoistyöntekijöiden jaksamista vaativassa tehtävässä, lisää yhdistyksen puheenjohtaja Erkki Hokkanen.

Miehet innokkaita auttajia

Yhdessä kaupunginsairaalan saattohoito-osaston kanssa järjestetty vapaaehtoisten etsintä tuotti tulosta. Vapaaehtoisjoukko kasvoi lyhyessä ajassa neljälläkymmenellä uudella auttajalla. Tämä tuli kuin tilauksesta, sillä auttavia käsiä tarvittiin saattohoito-osastolla kipeästi.

- Joukossa on eri ammattikuntien edustajia ja he tekevät työtä suurella sydämellä. Aivan erinomaista on se, että joukossa hyvin paljon miehiä, ja etenkin nuoria miehiä. Heidän ansiostaan menneenä kuumana kesänä monet elämänsä viimeisiä hetkiä eläneet potilaat pääsivät käymään vielä ulkona, toteaa Välisalo.

- Vapaaehtoisia koulutettiin pitkään. Myös osaston lääkäri teki hyvin tarkan karsinnan ennen kuin vapaaehtoiset pääsivät töihin, koska ihmisellä pitää olla sisäisiä voimavaroja, jotta pystyy tekemään tätä työtä, hän lisää.

Miehen kuolemasta sysäys auttamiseen

Pari vuotta toimineen Päijät-Hämeen Saattohoidon Tukiyhdistyksen perustamiseen alkusysäys tuli siitä, kun Leila Välisalon mies menehtyi pitkällisen sairauden uuvuttamana. Välisalo kertoi havahtuneensa siihen, kuinka tärkeää on hyvä loppuajan hoito.

- Yksinäisyyttä vastaan pitää taistella, jotta kenenkään ei tarvitsisi kuolla yksin. Sekin on paljon, että siinä rinnalla on joku puhumassa. Ihmisen kuuloaisti on yleensä se joka loppuu viimeiseksi, joten vaikka ihminen ei reagoisi enää puheeseen, on tärkeää, että siinä on joku läsnä puhumassa, toteaa Välisalo.

Lauantaina 9. lokakuuta vietetään maailman saattohoitopäivää. Päivän tarkoituksena on muistuttaa, että laadukas elämän loppuajan hoito on ihmisoikeus.