Moventas irtisanoo 90 työntekijää

Tuuliturbiinivaihteita valmistava Moventas irtisanoo 90 työntekijää Jyväskylän tehtailtaan. Yt-neuvottelut väen vähentämisestä saatiin päätökseen tänään. Yhtiö on myös päättänyt jatkaa koko henkilöstöä koskevia lomautuksia vielä ensi vuonnakin.

Moventas
YLE Keski-Suomi

Jyväskylästä vähennetään yhteensä 150 henkilötyövuotta. Suoria irtisanomisia tulee 90, loput väestä vähennetään eläke- ja muiden järjestelyjen turvin. Lisäksi yhtiö ulkoistaa päätehtaasta erillisen alkukoneistamisyksikön.

Moventas tarjoaa irtisanottaville lakisääteistä laajemman muutosturvan. Jyväskylästä irtisanotun henkilöstön on myös mahdollista työllistyä Moventaksen Industrial Gears -divisioonan Karkkilan tehtaalla, missä kasvava liiketoiminta tarvitsee tällä hetkellä lähes 20 uutta osaajaa.

Väen vähentämisellä Moventas haluaa sopeuttaa tuulivoimavaihdetuotantoaan vastaamaan lähivuosien markkinatilannetta ja kysyntää Euroopassa. Kovin kasvu painottuu jatkossa Pohjois-Amerikkaan ja Aasiaan.

- Wind Gears -divisioonamme, johon suurimmat kasvuodotukset kohdistuvat, kärsii edelleen rahoituspäätösten ja poliittisten päätöksien hitaudesta. USA:n vaihtoehtoisten energiamuotojen tilapäisen alhainen kysyntä vaikuttaa myös alan kapasiteettitarpeisiin. Kaksi muuta divisioonaamme, Industrial Gears ja etenkin Service, ovat laman jälkeen palanneet kasvu-uralle, tuoden tällä hetkellä yhteensä yli puolet liikevaihdostamme, toteaa Moventaksen toimitusjohtaja Jukka Jäämaa.

Jyväskylässä aiotaan jatkossakin säilyttää tuulivoimavaihdetuotannon ydintoiminnot eli tuotekehitys, kriittisten avainkomponenttien valmistus sekä Eurooppaan tuotettavien vaihteiden valmistus kokonaisuudessaan. Sen sijaan kokoonpanoa ja testausta siirretään Pohjois-Amerikkaan ja Aasiaan, minne pitkän tähtäimen arvioiden mukaan sijoittuu myös tuulivoimatuotannon vahvin kasvu. Moventas tiedotti hiljattain perustavansa kokoonpanolinjan USA:n Portlandiin.

Nyt tehtävät henkilöstövähennykset koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä. Vähennysten jälkeen Moventas työllistää Jyväskylässä 540 henkilöä ja maailmanlaajuisesti yhteensä noin 1 050 työntekijää.

Lähteet: YLE Keski-Suomi