Puska: Rasvasodassa vastakkain asiantuntijat ja monenkirjava sakki

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtajan Pekka Puskan mukaan rasvasodassa ei ole kahta asiantuntijaryhmää vastakkain. Puskan mielestä nykyisiä rasvasuosituksia vastustava joukko on varsin monenkirjava.

rasva (ravintoaineet)
Pekka Puska
THL:n pääjohtaja Pekka Puska.Ilari Järvinen / Museokuva

Lapin yliopiston hyvinvointiseminaarissa tiistaina vieraillut Puska pitää pulmallisena sitä, että ihmiset luulevat rasvasodassa sotivan kaksi eri asiantuntijaryhmää.

- Tämän alan tutkija- ja asiantuntijakunta on Suomessa kuin muuaallakin huomattavan yksimielisiä. Toisella puolella on sitten hyvin kirjava joukko erilaisia intressejä. Kaupallisia ja muita, Puska kertoo.

Puska toivoo, että väestö ymmärtäisi että mitään olennaista ja uutta tutkimusta kovan rasvan eli eläinrasvan myönteisistä terveysvaikutuksista ei ole tullut. Sen sijaan näyttö nykyisen hiilihydraattipitoisen ruokavaliosuosituksen ja kevyen rasvan puolesta on valtava.

- Näillä ohjeilla olemme päässeet Suomessa tavattoman hyviin tuloksiin. Sydän-ja verisuonitautikuolleisuus on pienentynyt työikäisillä 80 %.

Hiilihydraateista ei luovuta

Nykyisten ravitsemussuositusten pohjalla on perinteinen ruokaympyrä, joka sisältää runsaasti hiilihydraatteja kuten perunaa ja riisiä. Myös niiden syömistä rasvasodan toinen osapuoli on vahvasti kritisoinut. Puska kertoo, että ruokaympyrää ei olla muuttamassa.

- Pitää muistaa, että koko ihmiskunnan perusruokavalio on ollut pääsääntöisesti hiilihydraatteja. Niillä ihmiskunta on pärjännyt näihin päiviin asti erittäin hyvin, Puska kertoo.

Lähteet: YLE Lappi / Matti Konttinen