1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Wimme räppää Raamatun saameksi

Saamelaistaiteilija Wimme Saaren usutti Raamatun kimppuun Facebookissa viisastelu. Hän aikoo räpätä Ison kirjan kannesta kanteen. Tarkoitus ei ole pilkata, vaan antaa uusi ikkuna vanhaan tekstiin.

Wimme Saari. Kuva: Riddu Riddu -festivaali

Wimme on elänut nuoruutensa käsivarren Lapissa. Ympäristö oli uskonnollinen, lestadiolaisuuteen kallellaan. Niistä aineksista Wimme ammensi oman taiteensa pohjan. Sille tielle hänet auttoi oma isä ja varsinkin isoisä, joka improvisoi vähemmän kuultuhin virsiin uuden sävelen.

- Useimmiten ukin virret kuulostivat paremmilta kuin alkuperäiset, Wimme muistelee.

Nuori mies otti ensiaskeleensa taiteilijana koulussa Hetassa. Silloin ei ollut nykyajan ajanvietelaitteita, vaan huvi oli otettava pienistä asioista.

- Mie matkin tunnettuja saarnamiehiä ja veisasin siihen väliin. Mie sain kovasti suosiota sillä keinoin, Wimme kehuu.

Kirkonmiehet ja matkasaarnaajat olivat usein kansan parissa ja usein heitä jäljiteltiikin nuoremman väen keskuudessa.

- Isäkin ruukasi mallata hengenmiehiä ja riemua riitti, Wimme toteaa.

Lopulilnen sykäys Raamatun räppäämiseen tuli yllättävältä taholta.

- Mie muistin M.A Nummisen joskun laulaneen Helsingin puhelinluettelon läpi ja tehneen siitä hitin. Mie ajattelin, että miksen mieki, Wimme sanoo.

Ei rienaten

Wimme Saaren ei ole tarkoitus millään muotoia pilkata Isoa kirjaa, puhumattakaan rienaamisesta.

- Jumalan sanaa on levitetty ajan saatossa monin keinoin. Jotkut lausuvat sitä, jotkut laulavat sitä, ja onpa joskus kuultu jonkun huutaneenkin sitä. Räppikin sopisi siihen joukkoon hyvin, eikä se pilkkaisi sanaa enempää kuin muutkaan mallit, Wimme sanoo.

- Tämä räppi on sitä, että mie selvittelen itselleni miksi asioita tehdään ja yrittän kirkastaa, mikä on kaiken takana, Wimme pohtii.

Wimmen mukaan kysymys on kasvusta lapsuudesta tähän hetkeen.

- Ei uskon asioita kannata unohtaa, vaan ne kulkevat mukana elämässä. Mie poimin sieltä tarvittavan, nautiskelen ja voimistelen, voimaannutan itseni niitten kanssa, Wimme kertoo.

Ensimmäisen Raamattu-räpin julkaiseminen on kuitenkin vielä pitkässä kuusessa.

- Jos se on minusta kiinni, niin kyllä sitä saa vielä odottaa. Ensimmäisen levynkin kanssa meni kuusi vuotta, Wimme nauraa.