Extreme-matkalle Turun lähiöön

Ensi vuonna on mahdollista osallistua opastetuille nähtävyyskierroksille Turun eri kaupunginosiin, esimerkiksi Varissuolle, Pansioon ja Marttiin. Kierroksilla halutaan näyttää, että mielenkiintoisia kulttuuri-ilmiöitä on ympäri Turkua. Tavoitteena on myös uudistaa lähiöistä muodostuneita ennakkoluuloja.

kaupungit
Näkymä Turun Varissuolta.
YLE Turku

– Esimerkiksi Pansiossa on yksi katu, jonka varrelle sijoittuvissa kerrostaloissa on ollut epämääräisempää toimintaa, mutta se ei ole koko Pansio. Pansio on täynnä valtavia tammimetsiä, upeita näköalakallioita ja kartanoita, korostaa hankekoordinaattori Suvi Aarnio Taitelija naapurina -hankkeesta.

Kaupunginosaviikkojen hankekoordinaattorin Miika Neulaniemen mukaan nähtävyyskierroksilla halutaan uudistaa kaupunginosista muodostuneita kaavamaisia käsityksiä.

– Nähtävyyskierrosten suunnittelussa meitä kiinnostaa nimenomaan se, mitä ihmiset itse ajattelevat kaupunginosastaan. Se on antoisampaa kuin jos lähdettäisiin kirjoista etsimään virallista tietoa.

Turkulaisille kierros voi tarjota suuria oivalluksia omasta kotikaupungista. Turussa vieraileville se tarjoaa mahdollisuuden nähdä jotain muutakin kuin virallisen Turku-kuvan. Kaupunginosiin tehtävät nähtävyyskierrokset on tarkoitettu seikkailun- ja vaihtelunhaluisille ihmisille, Suvi Aarnio hymyilee.

Turku näyttäytyy uusin silmin

Kaupunginosaviikot ja Taiteilija naapurina -hankkeet keräävät turkulaisilta mielipiteitä ja kokemuksia Turun eri kaupunginosista. Miltä kaupunki tuntuu -kyselyyn on tullut satoja värikkäitä vastauksia kymmenistä eri kaupunginosista. Jo tunnettujen paikkojen lisäksi kyselyssä tuli esille paljon vaihtoehtoisia bongauskohteita, joita ei välttämättä kaupungilla yleisesti tunneta, sanoo Miika Neulaniemi.

Suvi Aarnio toivoo, että ohjelmaan osallistuvat saavat samanlaisia elämyksiä, mitä he itse ovat saaneet pelkkien kyselyvastausten perusteella.

– On tullut monta kaupunginosaa vastaan, joista ei ole itsekään tiennyt. Puhumattakaan siitä, mitä mieltä itse asukkaat ovat näistä lähiöistä. Turku näyttäytyy todella erilaisena ja moniulotteisena.

Miika Neulaniemen mukaan niin kaupunginosaviikot kuin Taitelija naapurina -hanke ja nähtävyyskierrokset ovat ensisijaisesti turkulaisille mahdollisuus tutustua koko Turkuun uudestaan ja ehkä jopa ensimmäistä kertaa.

– Haluamme näyttää, että Turussa on paljon muutakin kuin tämä ydinkeskusta. Olisi myös hienoa, että tamperelaiset turkulaisvitseineen tulisivat näille kaupunginosaviikkojen nähtävyyskierroksille katsomaan, miltä esimerkiksi Raunistula näyttää ja tuntuu, Miika Neulaniemi naurahtaa.

Lähteet: YLE Turku / Viivi Laakkonen