Kielan alta puretaan kallis keittiö

Kiela-hanke tulee Rovaniemen kaupungille kalliiksi. Kaupunki joutuu purkamaan vain reilun kymmenen vuotta toimineen suuren monitoimikeittiön Kiela-talojen alta.

keittiöt
Rovaniemen kaupungin monitoimikeittiö Maakuntakadulla
Rovaniemen keskuskeittiössä on 11 työntekijää.YLE Marjukka Talvitie

Keittiön rakentaminen maksoi vuonna 1999 vajaat kaksi miljoonaa euroa. Investointia perusteltiin säästöillä, sillä samalla voitiin lopettaa koulujen ja päiväkotien omia keittiöitä.

Nyt Rovaniemellä on jouduttu suunnittelemaan keittiön purkamista. Korvaavan, hieman suuremman keittiön rakentaminen maksaisi arviolta neljä miljoonaa euroa. Kustannusten vuoksi kaupunki yrittää lykätä monitoimikeittiön purkamista mahdollisimman kauas.

Maakuntakadun monitoimikeittiö valmistaa päivittäin 3 800 ruoka-annosta. Ruokaa viedään muun muassa seitsemään kouluun ja 17 päiväkotiin. Keittiö on suurin kaikista Rovaniemen 90 keittiöstä. Sen lisäksi Rovaniemellä on kaksi pienempää keskuskeittiötä, jotka yhdessä valmistavat päivittäin 4 100 ruoka-annosta.

Ruokapalvelupäällikkö Marja-Kaisa Huotarinen kertoo, että monitoimikeittiön purkuun on valmistauduttu kaupungin ruokapalvelussa jo monta vuotta.

- Kyllä tähän on osattu varautua, mutta tietysti se on meille vastenmielinen päätös. Keittiön sijainti voi olla muualla, mutta se tietää kustannuksia, Huotarinen sanoo.

Kolme vaihtoehtoa

Korvaamaan on suunniteltu kolmea eri vaihtoehtoa. Kallein olisi kaikki keittiöt korvaava superkeittiö, joka maksaisin noin 11 miljoonaa euroa.

Huotarisen mukaan se ei kuitenkaan säästäisi henkilöstökustannuksissa, sillä itse keittiöön tarvittaisiin paljon työntekijöitä ja heidän lisäkseen suuri määrä työntekijöitä keittiöihin, joissa ruoka tarjoillaan. Nyt samat työntekijät voivat olla päivän aikana sekä ruoan valmistuksessa että tarjoilussa.

Toinen vaihtoehto olisi hajasijoittaa monitoimikeittiö nykyisiin keittiöihin. Tämä tarkoittaisi joidenkin keittiöiden laajentamista. Vaihtoehdosta ei ole vielä tarkkoja suunnitelmia, eikä kustannuksia siksi pystytä sanomaan.

Kolmas vaihtoehto on uuden keskuskeittiön rakentaminen. Huotarisen mukaan se kannattaisi rakentaa hieman nykyistä isompana, ja se maksaisi noin neljä miljoonaa euroa.

Ei rahaa rakentamiseen

Yksi sijoitusvaihtoehto on Ounasrinteen koulu, jossa on alkamassa laajennus näillä näkymin 2012. Huotarisen mukaan Ounasvaara olisi logistisesti hyvä paikka, sillä alueella ei ole ruuhkaisia teitä.

Kaupungin teknisen tuotannon johtaja Jouko Törmänen ei kannata tällä hetkellä keskuskeittiön rakentamista Ounasrinteen koulun laajennuksen yhteydessä. Laajennus tulee hänen mukaansa liian aikaisin verrattuna keskuskeittiön tarpeeseen, joka on arviolta 2013-2014.

Uudelle keskuskeittiölle ei ole budjetoitu kaupungissa rahaa tällä suunnittelukaudella, joka kestää vuoteen 2014 saakka.

Toimisi vielä kauan

Purku-uhan alla oleva keskuskeittiö tehtiin aikoinaan huolella. Marja-Kaisa Huotarinen kertoo huipputekniikasta, kuten vedenpuhdistusjärjestelmästä joka ehkäisee kalkkeumia laitteistossa. Nykyisellään keittiö voisi toimia hyvinkin vielä 10 vuotta, Huotarinen arvioi.

- Toiveena tietenkin olisi, että voisimme säilyttää sen mahdollisimman kauan. Että muut kerrostalot rakennettaisiin ensin ja vasta sitten purettaisiin keittiö, Huotarinen sanoo.

Erikoista YIT:n rakennushankkeessa on se, että Kielaa edeltänyt Fenix-rakennushanke olisi säästänyt keskuskeittiön kerrostalojen asukkaita palvelevana ruokapaikkana. Syynä tähän saattoi olla se, että tuolloinen kaupunginarkkitehti oli itse suunnittelemassa aikaansa edellä ollutta keskuskeittiötä.

Nyt keskuskeittön purkamisesta ei ole älähdetty.

Rovaniemen teknisen tuotannon johtajan Jouko Törmäsen mukaan tavoitteena on, että Kiela-talojen rakennus alkaa korttelin uloimmasta päästä, entisen kuulovammaisten koulun purkamisella. Uusi keskuskeittiö pitäisi rakentaa silloin aikaisintaan vuonna 2013-2014, jos kaava vahvistetaan ja YIT:n kerrostalot menevät kaupaksi.

Lähteet: YLE Lappi/ Marjukka Talvitie