1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Googlen autot ajavat itsekseen

Verkkoyhtiö Google on testannut robottiautoja, jotka ajavat itse itseään, yhtiö kertoi blogissaan viikonloppuna. Suomalaisasiantuntija uskoo automaattisten työkoneiden päätyvän käyttöön ennen jokaisen kuljettajan autoja.

tiede

Googlen autoilla on ajettu liikenteessä Kaliforniassa muun muassa San Franciscon Golden Gate -sillalla. Kaikkiaan testikilometrejä on kertynyt yli 200 000, kuljettajat ovat puuttuneet ajoon satunnaisesti.

Google tahtoo parantaa autoillaan liikenneturvallisuutta, vähentää liikenteen päästöjä ja säästää ihmisten aikaa.

Autoissa on videokamerat ja tutkat, joiden avulla ne havaitsevat muun liikenteen. Matkaansa ne tekevät Googlen kuvausautoilla keräämien karttojen perusteella.

Google on arvioinut jopa puolittavansa liikenneonnettomuuksien määrän uudentyyppisten autojen myötä.

Ääriolot vaikeuttavat automaattista ajelua

Aalto-yliopiston autotekniikan professori Matti Juhala arvioi, että jo tällä vuosikymmenellä tullaan näkemään itseään ohjaavia työkoneita. Tutkijat tekevät työtä esimerkiksi sen puolesta, että raskas liikenne voisi ylittää Alpit automaattisesti. Yleisessä käytössä Juhala ei usko automaattisten autojen olevan vielä pitkään aikaan.

- Ensin niiden luotettavuus on saatava riittävälle tasolle. Etenkin kirkas auringonpaiste on kameroiden kannalta vaikea, hän muistuttaa.

New York Timesin mukaan Google ei vielä ole aivan selvillä siitä, kuinka se hyödyntää automatisoituja autojaan.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP, New York Times

Lue seuraavaksi