Hyppää sisältöön

Kiinalaiset tiedotusvälineet hyökkäsivät Nobel-palkintoa vastaan

Kiinan valtion valvomat tiedotusvälineet ovat käyneet hyökkäykseen toisinajattelija Liu Xiaobon saamaa Nobelin rauhanpalkintoa vastaan. Palkintoa on kutsuttu hävyttömyydeksi ja oltu sitä mieltä, että länsimaat eivät kestä Kiinan aseman nousua.

Ihmiset katselevat Liu Xiaobon ja aikaisempien rauhanpalkintojen saaneiden kuvia Oslossa. Kuva: Sara Johannessen / EPA

- Nobelin rauhanpalkinnon myöntäminen "toisinajattelija" Liu Xiaobolle ei ole mitään muuta kuin jälleen ilmaus ennakkoluuloista. Ja sen takana on erityinen pelko Kiinan nousua ja kiinalaista valtiomallia kohtaan, kirjoitti Global Times, suosittu kiinankielinen päivälehti, joka on johtanut median hyökkäystä Nobel-palkintoa vastaan.

Jos Liun vaatimuksia monipuoluedemokratiasta toteutettaisiin Kiinassa, lehden mukaan Kiinan kohtalo ei olisi todennäköisesti sen parempi kuin entisen Neuvostoliiton tai Jugoslavian. Kiina hajoaisi nopeasti.

Hallituksen englanninkielinen äänitorvi, China Daily, oli sitä mieltä, että palkinto oli osa yritystä pitää Kiina kurissa ja törkeä puuttuminen maan sisäisiin asioihin.

- Jotkut saattavat odottaa, että palkinto aiheuttaa muutoksia Kiinassa heidän toivomaansa suuntaan. Mutta palkinto vain paljastaa ja tietyllä tavalla korostaa syvää ja laajaa ideologista ristiriitaa tämän maan ja lännen välillä, kirjoitti China Daily.

Hongkongissa ilmestyvä, kiinalaismielinen Ta Kung Pao -sanomalehti kutsui palkintoa mustaksi huumoriksi, joka osoittaa, että Nobelin rauhanpalkinto on yhtä varteenotettava kuin roskapaperi.

Suositut kiinalaiset internet-sivustot, kuten hakukone Baidu, estävät Liu Xiaobon nimellä tehtäviä hakuja.