1. yle.fi
  2. Uutiset

Maan alla selviämisen ennätys

Chilessä Copiapossa kaivoksessa sinnittelevät miehet ovat jo tehneet historiaa ja lyöneet maan alla elossa selviämisen ennätyksen. Miehet ovat kestäneet kaivoksessa yli kaksi kuukautta maan päältä tulevien tavaratoimitusten sekä tiukan rutiiniaikataulun avulla.

Ulkomaat
Viisi kaivosmiehestä seisoo takana ja kaksi istuu edessä yhteiskuvassa kaivoksen pimeydessä, jota valaisevat vain miesten otsalamput.
Chilen hallituksen toimittama kuva kaivosmiehistä syyskuun puolivälissä.EPA / Chilen hallitus

Miehet saavat maan pinnalta ruokaa, vaatteita, lääkkeitä ja muita tarpeita kolmea putkea pitkin. Putkilla on nimikin, "paloma" eli viestikyyhky.

- He saavat 40-50 toimitusta päivässä, kertoo lääketieteen asiantuntija Jean Romagnoli, joka tarkkailee miesten kuntoa maan päällä.

Pieniä putkia pitkin on onnistuttu toimittamaan miehille jopa kokoonpantavia sänkyjä, leirisuihku, videolaite, MP3-soitin, kirjoja ja lautapelejä.

Töitä, lepoa ja vapaa-aikaa

Miehet on jaettu kolmeen 11 miehen ryhmään, ja ryhmät vuorottelevat kahdeksan tunnin vuoroissa. Työvuoroon kuuluu siivousta, porausjätteen raivausta, happitason mittausta ja seinämien vahvistamista. Vapaa-ajalla urheillaan, opiskellaan ja harrastetaan.

Ruokaa tarjoillaan aina samaan aikaan: kello 8.30 syödään aamiainen, kello 13 lounas ja kello 21 päivällinen. Aamupäivällä ja alkuillasta syödään välipalat.

Ensimmäiset 2,5 viikkoa elokuun 5. päivänä tapahtuneen onnettomuuden jälkeen miehet sinnittelivät muutamalla suullisella säilyketonnikalaa ja tilkkasella maitoa. Kun ulkomaailma sai 22. elokuuta tietää miesten olevan hengissä, tilanne alkoi kohentua.

- Ruoka on muuttunut koko ajan paremmaksi ja paremmaksi, ateriat ovat hyvin tasapainoisia, kehui pääpsykologi Alberto Iturra.

Esimerkiksi lauantaina miehet saivat illalliseksi lihaa, kastiketta ja riisiä. Kaloreita vahditaan: miesten on oltava sutjakassa kunnossa mahtuakseen ahtaaseen pelastuskapseliin.

Miehet myös harrastavat liikuntaa tunnin päivässä, ja ovat saaneet ensiapukoulutusta, valmennusta positiiviseen ajatteluun ja suulliseen ilmaisuun. Miehiä on siten valmennettu rankkaa pelastusoperaatiota varten sekä ottamaan vastaan tiedotusvälineiden pommitus maan pinnalla.

Vapaa-ajallaan miehet pelaavat dominoa ja noppaa, kirjoittavat perheilleen sekä katsovat videoita. Viime kuussa miehet muun muassa näkivät Chilen ja Ukrainan välisen jalkapallo-ottelun.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi