Nuoret biisinikkarit rynnivät Teostoon

Musiikintekijöiden etujärjestö Teosto on tänä vuonna houkutellut ennätysmäärän nuoria säveltäjiä ja sanoittajia asiakkaikseen. Syynä on alkuvuonna MySpacen kautta toteutettu kampanja, jossa Teostoon sai liittyä ilmaiseksi.

viihde
Mika Kanerva

Säveltäjille ja sanoittajille tekijänoikeuskorvauksia keräävä Teosto sai keväällä kahdessa kuukaudessa 4 000 uutta asiakasta. Tavallisesti uusia musiikintekijöitä liittyy Teostoon koko vuoden aikana vain noin tuhat.

MySpacessa tarjottu ilmainen liittymismahdollisuus houkutteli erityisesti nuoria muusikoita Teostoon.

- Reilusti yli puolet liittyneistä on alle 30-vuotiaita ja lähes kaikki ovat alle 40-vuotiaita. Näppituntuma on se, että ihmisillä on kyllä teoksia ennestään olemassa eli he ovat oikeita säveltäjiä ja sanoittajia, kertoo viestintäpäällikkö Mika Kauhanen.

Lähes kaikki suomalaiset ammatikseen musiikkia tekevät kuuluvat Teostoon, mutta nuorten tekijöiden ja erityisesti naisten tavoittaminen on ollut hankalampaa.

Kuopiolaisen death metal -musiikkia soittavan Kruor-bändin kitaristi ja biisintekijä Juri Ruotsalainen kertoo, että koko bändi liittyi Teostoon tulevaisuuden varalta.

- Päätettiin liittyä porukalla, kun aioimme ryhtyä kokopitkän albumin tekoon. Eli jos bändihommat lähtevät kunnolla eteenpäin, niin sitten Teoston puolelta saattaa tulla jotain rahaa.

- Eihän tätä itse ainakaan rahan takia tee, kunhan vain pääsisi soittelemaan ja saisi kuulijoita. Mutta jos Teostosta välillä rahaakin tippuisi, niin eihän se tietenkään haittaa, Ruotsalainen tuumaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Lotta Vihriälä