RSO valloittaa pohjoisessa

Radion sinfoniaorkesteri on saanut innostuneen vastaanoton Pohjois-Suomen-kiertueellaan. Pohjoisen musiikkiharrastajat ovat päässeet nauttimaan ison sinfoniaorkesterin täyteläisestä soinnista 14 vuoden tauon jälkeen.

Kotimaa
Radion sinfoniaorkesteri soittaa Kemissä
YLE / Jarmo Honkanen
Radion sinfoniaorkesteri soittaa Kemin Tervahallissa
Radion sinfoniaorkesteri kiertää kotimaassa ensimmäistä kertaa 14 vuoteen, tällä kertaa Pohjois-Suomessa.

Radion sinfoniaorkesterin Pohjois-Suomen-kiertueella on mukana satakunta soittajaa ja kaksi solistia. Lapissa oli kolme pysähdyspaikkaa viikonloppuna, ja tällä viikolla edessä on vielä Oulu ja Kokkola.

Alttoviulisti Ritva Kaukola sanoo, että orkesteri olisi halunnut tehdä tällaisia kiertueita useamminkin.

- Me olemme olleet aika pahoillamme, kun niitä ei taloudellisista syistä ole voitu järjestää. Mutta nyt täällä on tosi hienoa olla.

Viimeksi viime vuosikymmenellä

Viimeksi Radion sinfoniaorkesteri on kiertänyt Suomea laajemmin vuonna 1996. Pohjoisessa harvinainen kulttuuritarjous on herättänyt paljon mielenkiintoa.

- Harvemmin kuuntelee kuitenkaan tämän tason orkesteria täällä päin Suomea. Onhan meillä hyvä oma orkesteri, mutta tämä on ihan huippua, sanoo kemiläinen Markus Tauriainen.

- Klassiselle musiikille olisi enemmänkin tilausta täällä pohjoisessa, puolestaan sanoo torniolainen Minna Keinänen.

Liikuntasalista haastetta

Kirjavat esityspaikat aiheuttavat orkesterille omat vaikeutensa. Esimerkiksi Rovaniemen kirkossa kaikki soittajat eivät mahtuneet lavalle soittamaan, ja Kemijärven liikuntahallissa oli varsin 'ilmava' akustiikka.

Sopeutuminen erilaisiin olosuhteisiin kuuluu kuitenkin orkesterin perusammattitaitoon, sanoo ylikapellimestari Sakari Oramo.

- Orkesteri mukautuu kyllä ihan mihin tahansa tilaan. Aina pyritään tekemään paras mahdollinen esitys siinä tilassa, missä ollaan.

Monta musiikkikärpästä samassa

RSO tekee konserttipaikkakunnilla muutakin kuin vain yhden sinfoniakonsertin. Soittajat pitävät samalla lastenkonsertteja ja vanhustenkonsertteja sekä opettavat nuoria muusikoita mestarikursseilla. Ylikapellimestarikin joutui luennoitsijaksi Kemissä "Ennen konserttia"-tilaisuudessa.

Sekä soittajat että ylikapellimestari Oramo pitävät kiertuetta antoisana.

- Kokemus on todella ollut se, että tämä on tärkeää työtä. Suuren sinfoniaorkesterin sointi on jo jotakin sellaista, mikä puhuttelee ihmisiä todella valtavasti.

Lähteet: YLE Uutiset / Jyri Tynkkynen