1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kulttuuri

Asunnottomat kutsuttiin katsomaan Juoppohullun päiväkirjaa

Helsingissä järjestettiin tiistaina asunnottomille hyväntekeväisyysnäytös Juha Vuorisen näytelmästä Juoppohullun päiväkirja. Kulttuuritempaus liittyy Asunnottomien yö -tapahtumaan.

Kuva: YLE

Asunnottomien yö -kansalaisliike järjestää tempauksen yhteistyössä Vailla vakinaista asuntoa ry:n, Linnateatterin ja Peacock-teatterin kanssa. Tavoitteena on laskea kulttuurin kynnystä asunnottomille.

Tempauksen suojelijoina ovat kirjailija Juha Vuorinen ja näytelmän ohjaaja Lauri Maijala.

Vuorinen kertoo, että hänellä on ollut jo useamman vuoden haaveena järjestää jokin tapahtuma, jolla voisi linkittää vähäosaiset ja kyseinen teos.

- Tää on yksi mun unelmieni täyttymys. Tää on samalla myös pieni näpäytys sille asialle, onko kulttuuri korvamerkitty, että se on vain jonkun tietyn porukan yksinoikeus. Täällä on paljon ihmisiä joilla ei ole varaa mennä katsomaan teatteriin yhtään mitään. Jotkut varmaan käännytettäisiin oveltakin. Nyt he ovat tulleet omasta halustaan tänne ja varmasti saavat nähdä sellaisen kappaleen, jossa on asiantuntijoita aivan molemmin puolin paikalla.

Vaikka sen kuinka kauniisti yrittäisi kiertää, niin runsaalla alkoholinkäytöllä ja syrjäytymisellä on hyvin usein pitkä kuherruskuukausi meneillään, Vuorinen toteaa.

Maijala pitää kunnia-asiana tarjota show niille ihmisille, joilla on tällä hetkellä aika paljon muuta mielessä kuin se, menisikö illalla oopperaan vai teatteriin. Hän uskoo, että kosketuspintaa esityksen aiheeseen löytyy monelta.

Asunnottomien yö -tapahtumaa järjestetään Köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17. lokakuuta.