Valokuvaaminen suositumpaa kuin koskaan

Kameraseuroilla on kuitenkin vaikeuksia houkutella ahkerasti kuvaavaa kansaa jäseniksi toivotulla tavalla. Suomen Kameraseurojen Liitto on valinnut Etelä-Karjalassa toimivan Saimaan Kameraseura ry:n Vuoden kameraseuraksi 2010.

kulttuuri
Tämä näkymä on tutumpi yhä useammalla suomalaiselle, sillä kuvaaminen on viimeksi ollut näin suosittua 1970-luvulla.
Tämä näkymä on tutumpi yhä useammalla suomalaiselle, sillä kuvaaminen on viimeksi ollut näin suosittua 1970-luvulla.YLE / Juha-Petri Koponen

Digikameroiden yleistyminen on kasvattanut valokuvaamisen suosiota räjähdysmäisesti.

- Viimeksi vastaavanlainen buumi koettiin 1970-luvulla, jolloin filmikameroiden hinnat laskivat ensimmäistä kertaa tavallistenkin kuvaajien kukkaroille sopiviksi, Suomen Kameraseurojen Liiton puheenjohtaja Reino Havumäki kertoo.

Kuvaamisen suosiota on kasvattanut ennenkaikkea sen helppous. Kameraseurojen jäsenmääriä buumi ei kuitenkaan ole kasvattanut toivotulla tavalla.

- Ehkä seurojen toiminta koetaan edelleen vanhojen miesten touhuksi, Havumäki pohtii.

Vuoden kameraseurassa jäseniä "vauvasta vaariin"

Vuoden 2010 vuoden kameraseuraksi viikonvaihteessa valittu Saimaan Kameraseura on Havumäen mukaan piristävä poikkeus. Suomen Kameraseurojen liitto kiittelee Saimaan kameraseuraa aktiivisesta toiminnasta ja jäsenmäärän reippasta kasvusta.

Saimaan kameraseuralla on lähes 100 jäsentä. Se on jäsenmäärällä mitattuna Suomen kolmanneksi suurin kameraseura, ja samalla suurin kameraseura Helsingin ulkopuolella.

- Aktiivinen ja "nälkäinen" jäsenistö, koulutuskalenteriin saadut mielenkiintoiset kurssit ja ennen kaikkea hyvä yhteishenki ovat

luultavasti olleet eniten vaikuttamassa seuramme menestykseen, kertoo Saimaan kameraseuran puheenjohtaja Tatu Kosonen.

Erityisen iloinen Kosonen on seuran monipuolisesta jäsenrakenteesta.

- Meillä on jäseniä kirjaimellisesti "vauvasta vaariin" ja he ovat toiminnassa myös säännöllisesti mukana, Kosonen mainitsee.

Seura sai palkinnokseen 1000 eurolla liiton koulutuspalveluita.

Saimaan kameraseura ry on vuonna 1946 perustettu Lappeenrannan kaupungin ja Etelä-Karjalan maakunnan asukkaille tarkoitettu yhdistys. Sen tarkoitus

on ylläpitää ja edistää valokuvauksen ja valokuvataiteen harrastusta ja tasoa, sekä koota harrastajat yhteiseen toimintaan.

Kameraseuralaiset kokoontuvat joka kuukauden kolmantena arkitiistaina jäseniltaan.

- Illoissa kuunnellaan esitelmiä, katsellaan valokuvia ja keskustellaan ajankohtaisista asioista. Lisäksi järjestetämme kuvausretkiä ja erilaisia kursseja, Saimaan Kameraseuran puheenjohtaja Tatu Kosonen kertoo seuransa toiminnasta.

Suomen Kameraseurojen Liitto ry (SKsL ry) on vuonna 1932 perustettu valokuvauksen harrastajien valtakunnallinen keskusliitto.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala