Salmiakkipossu sai korvapuustin peruspullalta

Fantasiapuustia maustaa salmiakki, mutta perinteisen kanelipullan lumo ei haihdu. Opiskelijoiden kanelipullakilpailun voittajaksi lehahti perhonen.

korvapuusti
Leipurimestarit Sonja Lehikoinen (vas.) ja Marika Pajunen.
Fantasiasarjan voittajapuusti on kukan muotoinen, lisämakua antaa suklaaperhonen. Kuvassa voittoisa pari: Sonja Lehikoinen (vas.) ja Marika Pajunen.YLE Lahti

Koulutuskeskus Salpauksen elintarvikealan leipurioppilaat kisailivat korvapuustien leivonnassa Lahdessa. Salpauksen viidestä opetusryhmästä kustakin oli valittu yksi opiskelijapari finaaliin.

Tehtävänä oli leipoa perinteinen korvapuusti reseptin mukaan ja fantasiakorvapuusti reseptiä vapaasti muokaten.

- Meillä on tehty esimerkiksi salmiakin makuisia korvapuusteja, kertoi koulutuspäällikkö Katharina Shemeikka.

Perhonen kukassa

Lahtelaiset Sonja Lehikoinen ja Marika Pajunen voittivat korvapuustien leipomiskilpailun. Parin fantasiakorvapuusti oli kukan muotoinen, koristeltuna suklaaperhosella.

Tuomarit kehuivat paitsi korvapuustin ulkonäköä niin myös sen makua. Myös perinteinen korvapuusti oli erinomaisen hyvä.

- Alun perin oli tarkoitus, että pulla on perhosen muotoinen, mutta siitä tulikin kukkanen ja suklaaperhonen tuli koristeeksi, Marika kertoo.

Kisassa olivat mukana myös kolmannen vuosikurssin opiskelijat Kiia Haukka ja Maria Westerlund. Heidän leipomuksensa eivät yltäneet aivan voittoon asti, mutta tytöt olivat innolla mukana kisassa.

- Me ollaan kolmen viikon ajan aina perjantaisin harjoiteltu ja onhan tässä myös kouluvuosien aikana tullut tehtyä monenlaista pullaa, kertoi Kiia Haukka.

Salmiakkikossu synnytti salmiakkipossun

Tarun mukaan korvapuusti on rantautunut meille Ruotsista 1920-luvulla, jossa se tunnettiin kanelipullan nimellä. Kuohkeiden korvapuustien salaisuus on taikinan kohotus kahteen kertaan. Mausteeksi laitetaan kanelia ja sokeria. Korvapuustien malleissa on paljon vaihtelua.

Salpauksen elintarvikealan opettaja Veli-Matti Niitlahti kertoo, että korvapuustien leipomisessakin vain taivas on rajana. Kaikkea saa kokeilla.

- Leipomoalakin elää koko ajan. Tulee uusia vanhan tyyppisiä tuotteita, joka päivä keksitään lisää.

- Aikanaan tehtiin salmiakkipossuja, kun salmiakkikossu oli muodissa. Se oli sen vapun hittituote, Niitlahti mainitsee.

Lähteet: YLE Lahti