1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

"Salokankaan koulun hävittäminen mieletöntä"

Rovaniemeläistä Esa Tikkalaa risoo tapa, jolla Kiela-rakennusprojektia vietiin eteenpäin. Hän ei pidä salailusta, jota valmistelun aikana ilmeni. Kansalaisaktiivi haluaa myös säilyttää purku-uhan alla olevan Ferdinand Salokankaan suunnitteleman koulun kaupunkilaisten käytössä.

Rovaniemi
Musiikinopettaja Esa Tikkala
YLE / Sauli Antikainen

Rovaniemen keskustan rakentamista julkisuudessa kritisoinut Esa Tikkala ei ole tyytyväinen kaupunginvaltuuston hyväksymään Kiela-hankkeeseen.

- Se on lähestulkoon sama kuin Fenix-hanke madallettuna. Samat elementtikoslat siinä on mukana madallettuina. Mikään oleellinen ei ole muuttunut, Tikkala sanoo.

Siita huolimatta hän näkee Kielasssa jotain hyvääkin.

- Alkuperäisestä 8-10 kerroksesta pudotus 4-6 kerrokseen on kuitenkin Rovaniemen kaupunkikuvan kannalta huomattava parannus, Tikkala myöntää.

Kaupunki ilman muistia

Esa Tikkala tuntee Ferdinand Salokankaan 1950-luvulla suunnitteleman koulun. Hän on töissä siellä. Sen takia hän puolustaa koulun säilyttämistä jo sen kunnonkin puolesta.

- Koulu on puutteen ajan oloissa rakennettu, vanhan ajan kivitalo. Se edustaa aikaansa ja on perusrakenteiltaan täysin kunnossa, Esa Tikkala todistaa.

Koulusta voitaisiin tehdä Tikkalan mukaan kaupunkilaisten kookontumis- ja harrastuspaikka, Mahdollisuuksien talo. Rakennus palvelisi myös koulujen pienryhmien opetuskäytössä.

Tikkalan mukaan koulun säilyttämistä puoltavat historialliset seikat.

- Jos kaupungilta katoaa rakennettu muisti, se sairastuu dementiaan. Se tulee toimintakyvyttömäksi ja tekee harkitsemattomuuksia. Ensin saksalaisten sotilaiden, sitten Rovaniemen päättäjien toimesta tämä muisti on viety minimiin, mutta se elää Salokankaan koulun tapaisissa rakennuksissa. Sen takia koulu on säilytettävä, Esa Tikkala vaatii.

Kerrostaloja voidaan rakentaa

Esa Tikkala ei vastusta kerrostalojen rakentamista Rovaniemen ydinkeskustaan, kunhan keskustan rakentamisessa pidetään maltti.

- Kaikki vihreät alueet kaupungin keskustassa on säilytettävä. Silti sinne mahtuu vielä uusia kerrostaloja. Niiden rakentamisessa on muistettava kaupungin mittakaava ja noudatettava sitä, Esa Tikkala muistuttaa.

Lähteet: YLE Lappi / Jarmo Siivikko

Lue seuraavaksi