1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kannus

Kameraseurojen teemanäyttely vangitsee hetken

Suomen kameraseurojen liiton valtakunnallisen näyttelyn teemana on hetki. Valokuvauksen digitalisoitumisen takia kuvaushetki ei ole enää niin tarkkaan harkittu kuin ennen. Kannuksessa järjestettävässä näyttelyssä hetken taitajat erottuvat massasta.

Kannus
Kuvassa  Kannuksen kamerakerhon puheenjohtaja Anja Jussila lukee "Hetki"-näyttelyn katalogia.
YLE / Tuuli Kuismin

Nopeaan tahtiin tapahtunut valokuvauksen murros näkyy myös Kannuksessa Galleria Justuksessa esillä olevista valokuvista. Kun filmiaikaan kuvaushetki oli tarkkaan harkittu, nyt räpsitään, sanoo Kannuksen Kameraseuran puheenjohtaja Anja Jussila.

- Teemana hetki on helppo, jokainen hetki on kuvaushetki. Mutta kun oikein tarkkaan kuvista hakee sitä hetkeä, niin ei se ihan kaikista näistä kuvista löydy, myöntää Jussila.

Sinänsä tekniikka ei ole Jussilan mielestä muuttanut taidekuvaamista. Tekniikan tuomista avuista huolimatta taitajat erottuvat edelleen massasta. Näyttelyssä onkin paljon upeasti vangittuja hetkiä arjesta, ilosta, surusta, luonnosta, pienistä ja isoista hetkistä.

Digitalisoitumisen myötä Jussila näkee kuvan arvon laskeneen kun tarjontaa on paljon. Tämä näkyy myös kuvien säilyttämisessä ja arkistoinnissa. Tekniikka on mennyt tiedon edelle.

- Yksi napin painallus ja Hups! Sata kuvaa meni bittien taivaisiin.

Jussila suomii myös tiedotusvälineitä, mainostoimistoja, kuntia ja monia muita, jotka järjestävät valokuvauskilpailija. Mitättömien palkintojen varjolla kilpailujen järjestäjät saavat paljon kuvia käyttöönsä kuvaoikeuksien siirtyessä kuvaajalta kilpailun järjestäjälle.

Kuvien käsittely on vähentynyt

Kuvankäsittelyssä valokuvaajat ovat päässeet alkuhuuman ylitse ja peruskuvaaminen on jälleen arvossaan. Kuvankäsittelyohjelmistojen tultua yleiseen käyttöön nähtiin huikeasti käsiteltyjä kuvia.

- Se oli hetken huumaa. Nuoriso ehkä vielä sitä harrastaa. Toki kuvia rajataan, säädetään sävyjä ja tehdään pikkukorjauksia, katsoo Jussila.

Suomen Kameraseurojen liiton teemanäyttelyssä ei ole rajattu kuvankäsittelyä. Filmille kuvattuja ruutuja Jussila arvelee näyttelystä löytyvän pari.

Koko maakunnan kameraseuralle iso ponnistus

Kannuksen Kameraseura juhlistaa näyttelyllä myös 55-vuotisjuhlavuottaan. Nimenä Kannuksen Kameraseura on jo harhaanjohtava, jäseniä sillä on koko maakunnasta Ylivieskasta, Halsualle ja Kokkolaan.

Jussila arvioi säännöllisten kokoontumisten ja seuran tarjoaman koulutuksen olevan syynä Kannuksen Kameraseuran vireyteen ja suosioon. Kynnys on myös matala, jäsenistöltä ei vaadita huippukalustoa, mukaan voi tulla kuka vain.

Näyttelyssä on ripustettuna yli 80 valokuvaa, lisäksi yli 50 tiedostomuodossa olevaa kuvaa pyörii televisioruudussa.

- Näyttelyn järjestäminen on ollut iso ponnistus. Emme ole aiemmin järjestäneet vastaavaa, sanoo seuran puheenjohtaja Anja Jussila.

S uomen Kameraseurojen liiton teemanäyttely "Hetki" on esillä 9.-29.10.2010 Galleria Justuksessa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Ari Vihanta

Lue seuraavaksi