1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Moni nainen kulkee kehnoissa rintaliiveissä

Naisten tulisi käydä rintsikkaostoksilla pari kertaa vuodessa. Huonosti istuvat rintaliivit tuntuvat ikävältä, mutta voivat aiheuttaa myös niska- ja hartiasärkyä. Harvan naisen rinnat ovat samankokoiset läpi elämän. Kuppikoko muuttuu raskauden, laihtumisen tai lihomisen myötä.

Kuva: YLE / Eeva Hannula

- Jos rintaliivit ovat oikeankokoiset, niitä ei tarvitse ajatella koko päivänä. Liivit pysyvät hyvin päällä eikä olkaimia tarvise kohotella ja siirrellä. Jos olkaimet valahtavat alas vähän väliä on se merkki siitä, että liivien ympärys on liian löysä. Jos kuppikoko on väärä, liikkuvat liivit rinnan päällä, selvittää alusvaateliike Changen myymälänhoitaja Tiina Vepsä Joensuusta.

Vepsän mielestä hyvä nyrkkisääntö on, että jos liiveihin tulee kiinnitettyä huomiota useamman kerran päivässä, olisi syytä tarkistuttaa rintaliivien koko.

Oikea koko löytyy mittaamalla

Tiina Vepsä on työssään huomannut, että useat naiset kiristävät rintaliivien olkaimet liian kireälle ja se aiheuttaa syvät painaumat hartioihin. Oikeaa kokoa lähdetään selvittämään mittaamalla rinnanympärys, vasta sen jälkeen ryhdytään valitsemaan oikeaa kuppikokoa.

- Liivit tehdään teknisesti niin, että mitä pienempi ympärys sitä isompi kuppikoko. Moni on ihan kauhuissaan, kun ympärystä pienentämällä kuppikoko kasvaa kahdella tai kolmella.

On erittäin epätodennäköistä, että nainen pärjäisi yhdellä ja samalla koolla koko elämänsä. Harva nainen myöskään pärjää yksillä tai kaksilla liiveillä. Jo pelkästään arkikäyttöön tarvitaan useammat liivit, sillä harrastuskäyttöön on omat urheilulliset liivit.

Markkinoilla on kaarituellisia ja kaarituettomia sekä topattuja ja toppaamattomia liivimalleja. Se millaiset liivit ylleen haluaa, on makukysymys. Viime aikoina tarjolle on tullut entistä enemmän ns. toiminnallisia liivejä. Näistä liiveistä voi poistaa olkaimet kokonaan tai ne voi kiinnittää toisella tavalla, kuten ristiin tai niskan taakse.

Pesuissa ei saa säästellä

Rintaliivejä ei saa pestä pesukoneessa. Liivit tulisi pestä käsin ja mahdollisimman usein. Pesussa ei kannata säästellä, vaan liivit tulisi pestä aina kun ne ovat hionneet. Liivien elastisuus katoaa jos pesuissa pihistelee. Perinteinen pyykkipulveri sopii pesuun erinomaisesti.

Jos liivit on pakko pestä pesukoneessa kannattaa ne laittaa pesupussiin ja asetella kupit vastakkain. Pesupussi ei kuitenkaan suojaa liiviä vaan pesukonetta, mikäli rintaliivin kaarituki sattuisi irtoamaan, muistuttaa Tiina Vepsä. Rintaliivejä ei kannata kuivattaa patterilla, sillä se vaikuttaa liivien elastisuuteen. Kuivatusteline on paras kuivatuspaikka.