1. yle.fi
  2. Uutiset

Seija pyörittää nappikauppaa

Päällystetty, poronluinen, kookospuinen ja luinen. Paksu, pyöreäreunainen ja hauskan vihreä on selvästi 60 -luvulta. Nappikauppias Seija Mällinen tuntee nappien tarinat.

vähittäiskauppa
Yrittäjä Seija Mällinen tuntee nappien muotokielen.
Yrittäjä Seija Mällinen tuntee nappien muotokielen.YLE

Oulun Pakkahuoneen kadulla sijaitsevassa Nappi Kikassa on lähes 4 000 erilaista nappia. Ja kun jokaista nappimallia on kymmenen tai kymmeniä, yksittäisiä nappeja on kymmeniä tuhansia. Nappikauppa ei ole vähäpätöistä, vaan siinä on paljon rahaa kiinni.

- Inventaarion aikana vähän nieleskelin, kun tajusin, että napeissa on rahallisesti kiinni kahden vuoden työ, kauppias Seija Mällinen sanoo.

Kaikesta näkee, että Seija tekee työtään sydämellään. Kauniisti esillä olevat pienet käsityötarvikkeet, nauhat, koristeet ja napit suorastaan vaativat pientä hypistelyä. Vaaleanpunaiset sisustuselementit lisäävät vaikutelmaa joka tytön unelmakaupasta, jossa vähän väliä on huudahdettava: Ihana!

Elokuvapuvustajasta kauppiaaksi

Viidentoista vuoden ura teatteri- ja elokuvapuvustusten parissa vaihtui kauppiaan arkeen reilu kaksi vuotta sitten.

- Olin Nappi Kikan asiakkaana parikymmentä vuotta. Yhtenä päivänä, kun menin kauppaan, entinen kauppias sanoi: SINÄ! Minä säikähdin, että mitä minä olen tehnyt. Kauppias kertoi jo pitkään etsineensä työlleen jatkajaa ja sanoi, että sinähän tähän tulet. Minä sanoin, että en varmasti rupea, en minä ole kauppias, Seija muistelee.

Kauppoja hierottiin puoli vuotta ja vuonna 1957 perustettu yritys vaihtoi omistajaa. Seija aikoo jatkaa Nappi Kikan yrittäjänä kaksikymmentä vuotta, eläkeikään asti. Alan vaihto on merkinnyt Seijalle suurta elämänmuutosta.

- Elokuva-alalla piti aina lähteä kassi kädessä maailmalle töiden perässä. Nyt on ihanaa tehdä töitä kotoa käsin ja tässä tapaa koko ajan uusia, ihania ihmisiä.

Laajasta osaamisesta on hyötyä

Napeissa, kuten muodissa yleensä, jokaisella vuosikymmenellä on oma muotokielensä. Seija noukkii yli sadan napin joukosta näppärästi 60 -luvun napit. Laaja tuntemus on perua vuosista elokuva- ja teatteripuvustamossa.

- Esimerkiksi Oulu 400 -projektissa piti tietää kokonaan vaatteiden 400 -vuotinen historia.

Sitten Seija näyttää metallisia, kauniisti koristeltuja nappeja, jotka on kiinnistetty pahviläpyskään langalla.

- Nämä napit on löydetty vanhasta nappitehtaasta. Nappitehdas jäi toisen maailmansodan jalkoihin ja löydettiin sodan jälkeen ei kenenkään -maalta jostain päin Eurooppaa.

Seija on ammatiltaan myös neulesuunnittelija, ja hän on laajentanut Nappi Kikan toimialaa omaa osaamistaan hyödyntäen. Nyt liikkeestä löytyvät myös neulelangat ja design ateljee, jossa korjataan ja valmistetaan vaatteita.

- Pelkällä napinmyynnillä ei voi maksaa kolmen tonnin vuokraa. Siksi toimintaa on laajennettukin, Seija toteaa.

Lähteet: YLE Oulu / Kati Jurkko

Lue seuraavaksi