1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkija: Kuntien terveystarkastajiin luotettava

Kuntien palveluksessa oleviin home- ja sisäilmantarkastajiin tulee voida luottaa. Erilaisia eturistiriitoja voi silti syntyä, jotka voivat vaikuttaa tulkintoihin ja lopputarkastuksien tuloksiin, kertoo Oulun yliopiston terveystieteen laitoksen tutkijatohtori Timo Hugg.

sisäilma
Ilmastointiputkia.
YLE Etelä-Karjala

Hugg muistuttaa, että riippumatta työsuhteesta kuntaan terveystarkastajia velvoittavat lait ja viranomaismääräykset. Kyseisissä työsuhteissa voi olla vaarana, että tutkimusten puolueettomuus ei toteudu.

- Niin kuin sanotaan, sen lauluja laulat jonka leipää syöt. Näin ollen se on mahdollista.

- Uskon, että kuitenkin pääsääntöisesti kunnassa toimii lait ja asetukset tuntevaa henkilöstöä.

Keskustelu kuntien terveystarkastajien puolueettomuudesta heräsi, kun joukko Rovaniemellä sijaitsevan Syväsenvaaran koulun oppilaiden vanhempia vaati koulun sisäilmasta puolueetonta tutkimusta.

Koulutus retuperällä

Homesaneeraukset rasittavat muutenkin taloudellisessa ahdingossa olevien kuntien kukkaroa. Hugg pitää valitettavana ilmiönä sitä, jos terveystarkastajat toimisivat sisäilmaongelmista kärsivien koulujen tarkastuksissa budjettivastuu-metodilla.

- Kaikki sellaiset vaateet, jotka lisäävät kuntien taloudellista rasitetta ovat tietenkin vaikeita ja niihin voidaan suhtautua monella tapaa. Kyseinen asetelma voi olla mahdollinen.

Hugg ei kuitenkaan lähtisi tilaamaan terveystarkastajia kuntien ulkoupuolelta, jotta puolueettomuus varmasti toteutuisi. Alalla kun liikkuu varsin monenlaista yrittäjää.

- Ongelma on se, että mitään yhteistä koulutus- ja osaamistasoista linjaa ei ole olemassa ja on mahdollista, että alalla liikkuu puoskareita.

Lähteet: YLE Lappi / Matti Konttinen

Lue seuraavaksi