Pappi: Kirkolla ei ole vastausta homouteen

YLE Oulun Jälkitulilla jatkettiin keskiviikkona Ajankohtaisen kakkosen homoillan viitoittamalla tiellä. Oulun hiippakunnan tuomiorovasti Matti Pikkaraisen mielestä kirkon suhde homouteen on ongelma medialle, ei niinkään kirkolle.

homoseksuaalisuus
Oulun SETA ry:n kouluttaja Ulla Karppinen, imagotutkija Topiantti Äikäs sekä Oulun hiippakunnan tuomiorovasti Matti Pikkarainen keskustelivat Jälkitulilla homoudesta.
Oulun SETA ry:n kouluttaja Ulla Karppinen, imagotutkija Topiantti Äikäs sekä Oulun hiippakunnan tuomiorovasti Matti Pikkarainen keskustelivat Jälkitulilla homoudesta.YLE

Studioon Maisa Veräjänkorvan vieraaksi aiheesta keskustelemaan saapuivat Oulun SETA ry:n kouluttaja Ulla Karppinen, Oulun hiippakunnan tuomiorovasti Matti Pikkarainen sekä Jälkitulilla-ohjelman vakiokeskustelija, imagotutkija Topiantti Äikäs.

Vieraat pohtivat aluksi yhdessä sitä, voiko Suomessa olla tänä päivänä julkihomo. Ulla Karppinen oli sitä mieltä, että ehdottomasti voi, ja monelle se on jopa kohtuullisen helppoa, mutta useat heistä joutuvat samalla varautumaan aina syrjintään, ennakkoluuloihin ja kritiikkiin.

Erityisesti se, miten kirkko suhtautuu homoseksuaalisuuteen, tuntuu puhuttavan jatkuvasti. Tuomiorovasti Matti Pikkaraisen mielestä kirkon suhde homouteen on ongelma medialle, ei niinkään kirkolle.

- Siitä, hyväksyykö jumala kaikki tai kaiken, puhutaan hyvin paljon. Varmaan se jännite tähän asiaan löytyy kirkon puolelta siitä, että meiltä odotetaan vastauksia kysymyksiin, jotka eivät välttämättä kuulu meidän toimialaamme. Oliskohan se niin, että media on rakastunut siihen, mitä mieltä kirkko on?, Pikkarainen heitti.

Ihmisen yksityisyyttä täytyy kunnioittaa

Imagotutkija Topiantti Äikäs kertoi uskovansa, että moni homoseksuaali pohtii usein Jumalaa ja Jumalan hyväksyntää, mutta sitäkin enemmän heitä mietityttää se, miten muu yhteiskunta ja oma lähipiiri suhtautuvat heihin.

- Oman itsensä hyväksyminen ja oman paikkansa löytäminen eivät ole pelkästään homojen kysymyksiä, ne ovat yhtä lailla kaikkien niiden ihmisen kysymyksiä, jotka tietyllä tavalla poikkeavat valtavirrasta, valtaväestön stereotypioista. Näin on esimerkiksi vammaisten ihmisten kohdalla, Pikkarainen muistutti.

Ajankohtaisen Kakkosen homoillassa puhuttiin paljon myös nykyisestä avioliittolaista ja sen aiheuttamasta syrjinnästä.

- Samaa sukupuolta olevat parit, jotka elävät rekisteröidyssä parisuhteessa, altistuvat syrjinnälle, sillä se julkistaa heidän suuntautumisensa, vaikka sille ei olisi tarvetta, eikä se kenellekään kuuluisi, Ulla Karppinen totesi.

Topiantti Äikäs nosti samassa yhteydessä esille paljon julkisuudessa keskustelua herättäneen Johanna Korhosen tapauksen.

- Sehän oli pöyristyttävää. Mitä sillä on väliä, kuka ihmisen puoliso on, oli se sitten vaikka Eiffel-torni tai metrojuna? Yksityisasiat on yksityisasioita, ja niitä pitää kunnioittaa, Äikäs sanoi.

Homofobia kumpuaa pelosta

Keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että seksuaalisuutta korostetaan nykypäivänä liikaa.

- Kun heterot puhuvat perhe-elämästään, puhutaan perhe-elämästä, mutta kun homoseksuaali puhuu perheestään, se kuulostaa siltä, että hän puhuu seksuaalisuudestaan. Ihmisten ajatukset karkaavat usein aivan väärille raiteille, Oulun SETA ry:n kouluttaja Ulla Karppinen huokasi.

Tuomiorovasti Matti Pikkarainen oli samaa mieltä siitä, että seksuaalisesti ylikorostunut nykyaika vääristää ihmisten ajatuksia.

- Me näemme tietynlaisen objektiajattelun aivan kaikessa ja rupeamme kasvattamaan jo pienistä lapsista, erityisesti tytöistä, seksiobjekteja pukemalla heidät sopimattomiin asuihin. Tämä meidän aikamme yliseksuaalisuus ohjaa varmasti osaltaan juuri tätä sukupuolisuuntauskeskusteluakin, Matti Pikkarainen pohti.

Keskustelu kääntyi Jälkitulilla myös homofobiaan, joka näkyy ja kuuluu eri puolilla. Ulla Karppisen mukaan homofobisimmat kommentit tulevat yleensä aina henkilöiltä, jotka eivät tunne tai ainakaan tiedä tuntevansa ketään vähemmistöön kuuluvaa ihmistä.

- Asiat, jotka ovat itselle vieraita, tuntuvat pelottavilta.

Lähteet: YLE Oulu