Energiankulutusmittari käräyttää sähkösyöpön

Energiansäästöviikko muistuttaa ihmisiä taloudellisemmasta energiankulutuksesta. Pistorasiaan kytkettävä mittari kertoo, mitkä laitteet kuluttavat eniten sähköä.

Kasvaneen sähkölaskun syyllisiin pääsee helpoiten kiinni energiankulutusmittarin avulla. Mittari kytketään pistorasiaan kiinni ja laite ottaa sähkön pistorasiasta mittarin kautta. Energiankulutusmittari seuraa, paljonko sähköä kuluu.

Kotkalaisen Jari Kontion elektroniikkatarvikeliike myy mittareita useimmiten silloin, kun asiakas epäilee, että jokin kodin sähkölaitteista kuluttaa tavallisesta poikkeavan määrän sähköä.

- Tapaukset voivat olla salakavalia. Epäilykset voivat herätä, jos esimerkiksi jääkaappi tai pakasin käy jatkuvasti. Mittareita ei mene kaupaksi kovin paljon, mutta kuitenkin säännöllisesti silloin tällöin.

- Lukeman perusteella voi päätellä, paljonko kyseinen kone kuluttaa ja onko se järkevää vaihtaa nyt vai esimerkiksi vuoden päästä, Jari Kontio neuvoo.

Valmiusvirrat pois

Klassinen ja helppo keino säästää sähköä on kytkeä laitteet pois valmiusvirtatilasta. Kun valmiusvirta on jatkuvasti päällä esimerkiksi kaikessa viihde-elektroniikassa, kertautuu sähkölaskussa pieni yksittäinen virrankulutus moninkertaisena.

- Markkinoille on tullut vähitellen laitteita, joilla valmiustila on helppo kytkeä yhdellä jalkakytkimellä pois useasta laitteesta, yrittäjä Jari Kontio huomauttaa.

Nyrkkisääntö on, että uudet laitteet käyttävät energiaa säästeliäämmin kuin vanha tekniikka. Toisaalta kodin laitteiden määrä kasvaa koko ajan. Uusista laitteista esimerkiksi plasmatelevisio kuluttaa sähköä paljon.

Energiamittarin voi myös lainata

Teemaviikko on tuonut energiankulutusmittarit kansalaisten ulottuville myös ilmaiseksi kirjastoihin. Mittareita on kirjastoissa koko Kymenlaaksossa.

Kotkan pääkirjastosta kerrotaan, että sinne viime viikolla saapuneista mittareista puolet on lainattu. Mittarin mukana tulee paitsi laitteen käyttöohje myös tietopaketti siitä, kuinka paljon mitkäkin laitteet kodissa yleensä kuluttavat sähköä.

Kymenlaakson Sähkön mittarit jäävät kirjastoihin lainattavaksi perjantaina päättyvän energiansäästöviikon jälkeenkin.